“U sousedů” na Slovensku I. část

Po roce přinášíme opět několik fotografií ze Slovenska, konkrétně z Malé Fatry a Vysokých Tater. Snímky byly pořízeny v první polovině srpna 2017.

 

Malá Fatra /snímky 1 – 13/ je velkým turistickým lákadlem, hlavně její hřebenové partie či známé Jánošíkovy diery /snímek 9/. Pokud se počasí vydaří, pohledy z hřebenových partíí jsou nezapomenutelné. Snímky 1 – 7 jsou pořízeny mezi obcí Štefánová a vrcholy Poludňový grúň /snímek 4/ a Stoh. Samotný vrchol Stoh /snímek 7 vpravo/ je méně navštěvovaný než známější vrcholy Velký Rozsutec /snímek 7 vlevo/ a Malý Rozsutec /snímek 8/. Krásný pohled na obec Terchová /snímky 12 a 13/ nabízí rozhledna, postavená před 2 lety.

 

Vysoké Tatry nabízí turistům v letné sezóně opravdu velké množství nejrůznějších tras. Jedním z hojně navštěvovaných cílů je vrchol Kriváň, tyčící se do výšky 2494 metrů n.m /snímky 14, 15, 16 a 23/. Zdolat vrchol znamená celodenní túru se značným převýšením /snímky 14 – 24/. Odměnou je takřka “letecký pohled” na tatranské vrcholy či některá plesa. Zřejmě nejnavštěvovanějším a nejvíce komerčním plesem je to Štrbské /snímek 25/. Je východištěm mnoha turistických cílů, v našem případně Predného Soliska /snímky 25 a 34/. I méně zdatní turisté mohou vrchol zdolat, lanovka je vyveze kousek pod vrchol. Ze samotného vrcholu je Štrbské pleso jako na dlani /snímek 31/.

 

Příště navštívíme dva známé vrcholy v Nízkých Tatrách. 

 

Slovensko, Malá Fatra /snímky 1 – 13/ a Vysoké Tatry /snímky 14 – 36/:

{gallery}volary/2017/08/slovensko_01{/gallery}

 

(ir)