Spolek Zlatá stezka na výletě

 

Za zážitky a historií

 

 

       Spolek Zlatá stezka se vydal druhý zářijový víkend na výlet. Ačkoliv léto se s počasím moc nevydařilo, výlet spolku Zlatá stezka dne 11. 9. 2021 vyšel na jedničku. Již hned ráno bylo jasné, že obloha bude modrá a teploty půjdou nahoru a nic nebránilo tomu vyrazit autobusem na prohlídku Státního zámku Červená Lhota na Jindřichohradecku. Prohlídka probíhala ve dvou skupinkách a bylo se na co dívat. Tento renesanční zámek postavený v polovině 14. století s bohatě zdobenými interiéry obýval naposledy knížecí rod Schönburg-Harstein. Nyní je v rukou státu a návštěvníci mají možnost si ho o víkendech prohlédnout a vžít se do života původních majitelů. 

 

20210911 111255

 

       Po prohlídce zámku pokračovala cesta do nedaleké vesničky Dírná, kde byl pro všechny účastníky výletu přichystán oběd v Hospodě na rynku. Někdo si pochutnal na řízku s bramborovým salátem a někdo dal přednost naopak klasickému vepřo,knedlo,zelu. Obě tato jídla byla výborná. Po vydatném obědě byl velkým zpestřením průjezd kolony veteránů právě v obcí Dírná, s následným focením u místního zámečku.

 

       Další zastávka spolku byla v obci Deštná, kde proběhla prohlídka expozice Leteckého muzea. Tato výstava je věnována osudu československých pilotů za druhé světové války. Muzeum, které vzniklo v bývalém kině v Deštné představuje největší legendy československého letectví. Jedním z největších unikátů je motor z Messerschmittu Bf-109, torzo trupu s kabinou, kousky vnitřního vybavení Messerschmitt Me-109, vrak Liberator PP-Y a mnoho dalších. Kochat by se zde člověk mohl i několik hodin.

 20210911 145628

 

       A protože jsme byli poblíž Jindřichova Hradce, tak jsme neodolali a dojeli si na místní benzínovou pumpu koupit pravý jindřichohradecký rum. Vánoce se blíží a je potřeba se zásobit.

 

       Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili u poutního kostele Lomec, místními nazývaný Lomeček. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších barokních poutních areálů v jižních Čechách a zároveň i ve střední Evropě. Unikátem tohoto kostele je centrální oltář s bohatými řezbami, který je zmenšenou napodobeninou Berniniho papežského oltáře z chrámu sv. Petra v Římě. A pak následovala již zpáteční cesta domů.

 

       Výlet spolku Zlatá stezka se vydařil, ostatně jako vždy, a to především díky předsedovi panu Bízkovi a dalším, kteří se podíleli na jeho přípravě. Nemůžu zapomenout ani na skvělého řidiče pana Schwantnera, který nás na této cestě doprovázel a bezpečně dovezl domů.

 

Všem Vám ještě jednou díky a budeme se těšit na další výlety a zážitky.

 

Lenka Doubková

 {gallery}Jitka/rok2021/zari/doub{/gallery} 

 


{jcomments off}