peseknove

Postřehy ze zastupka

 

 

Postřehy ze zastupka – 15.3.2021

 

 

 

Zdražení nájemného městských bytů?

 

       Začnu pozpátku, ale asi od toho nejdůležitějšího. Během diskuze o plnění úkolů kontrolního a finančního výboru v souvislosti s mým dotazem na výsledek šetření kupčení s městskými byty, se Dr. Samek prořekl. Město plánuje výrazně zvýšit nájemné svých bytů. To bylo slibů.

 

       Pozn.: Jaký je výsledek šetření pře-pronajímání bytů? Vše v pořádku, což je úžasná zpráva pro černé pře-pronajímatele. Od této garnitury Vám nic nehrozí, tedy kupčete s městskými byty dál.

 

 

 

Útok na ovládnutí celého Vodníku odražen.

 

       Ing. Paštika si naběhl na vidle. Jak? Dal do Rady města návrh na prodloužení stávající nájemní smlouvy chatek, jejíž platnost vyprší na jaře 2026 s tím, že chatky přestaví a bude je zato provozovat do roku 2060 za stávající nájemné (80.000,- Kč/ rok). Takového rozhodnutí se zalekli i takoví střelci, jako jsou bratři Samkové. Návrh šel do pracovního zastupka, kde vzbudil dosud největší rozkol koalice. Návrh Ing. Paštiky byl přepracován a budoucí výše nájemného, rozsah výstavby nových chatek a návrhy na úpravu celého prostoru horní části Vodníku se bude veřejně soutěžit. Tedy v tichosti si zajistit dědičný pronájem na 40 let nevyšel. Toto byl zřejmě důvod, proč Ing. Paštika nevydržel na zasedání zastupka ani do přestávky a jeho odchod asocioval u přihlížejících výzor spráskaného psa. Tak snad někdy příště.

 

 

 

Billboardy na Vodníku nejsou ničí.

 

       Na Vodníku byly po roce 2010 (tedy už za nájemní smlouvy s Ing. Paštikou) instalovány bez stavebního povolení dva velkoplošné billboardy, které do současné doby propagují restauraci Vodník v majetku Ing. Paštiky. To, že billboardy jsou postaveny bez příslušných stavebních povolení a tedy se jedná o černou stavbu, na můj popud, zjistil Ing. Pročka ze stavebního úřadu. Ing. Paštika se na zastupku hájil, že billboard před chatkou byl již před rokem 2010 a kde se vzal billboard na původním církevním pozemku, nevysvětlil vůbec. Tvrzení Ing. Paštiky vyvrací předcházející nájemce Josef Chval, který k tomuto uvedl, že město mu tam žádnou reklamu povolit nechtělo. Jak vysvětlil okolnost, že na billboardech je reklama na jeho restaurace si raději poslechněte na zvukovém záznamu, já tak kreativně tuto situaci popsat nedovedu.

 

zastupitelstvo-foto-tv-studio-epigon

 

Resumé:

       Ničí billboardy přejdou do vlastnictví města, jen škoda, že mi nikdo nepoděkoval za nabytí nového majetku za tak příznivou cenu, ale skrze skřípající zuby to jde těžko. Chápu.

       Pozn.: Neplacení reklamy lze vymáhat až tři roky zpětně, tak uvidíme, kolik zaplati Ing. Paštika do městské kasy. Je to příjem, který by si měl řádný hospodář ohlídat.

 

 

 

 

Galerie v Městské knihovně.

 

       V souvislosti s přestěhováním části městské knihovny do vyššího patra budovy Městské knihovny se uvolní přízemí, kde vznikne tolik potřebná galerie, a to i trojrozměrných děl. První výstavu zajistí manželé Váchů. Není mi jasné, proč by měl podle Ing. Martanové přestřihnout pásku nové galerie Ing. Samek. Myšlenka na galerii v knihovně je velmi stará a poprvé jsem tento záměr slyšel od Dr. Čepičky, a to v době, kdy si ještě Ing. Samek pouštěl lodičky po Volyňce. Ale kdo ví, jaké si přiřkl zásluhy. Vznik galerie je to, o co tu jde. Bravo.

 

 

 

Změna zasedacího pořádku zastupka.

 

       Změna zasedacího pořádku byla na první pohled patrná, uprostřed U-čka neseděla Ing. Martanová, jak bylo dosud zvykem, ale vévodil tam Dr. Samek. Starostka byla po jeho levici a místostarosta se krčil v rohu stolu. Zřejmě i toto je signál nového mocenského rozpoložení sil na Radnici. Jindy aktivní místostarosta v podstatě promluvil, jen když si v průběhu jednání starostka odskočila pohovořit s paní Vávrovou. Stejně na tom byl i jindy výmluvný Ing. Petrášek, který pomluvil jen jednou, a to jen z toho důvodu, aby si jen tak ze zvyku či nostalgie rýpl do p. Kutila. Za to z Dr. Samka bohorovně padalo jedno moudro za druhým. Tak nechme se překvapit vývojem na Radnici.

 

 

 

Radary, kam se podíváš.

 

 

       Pro velký úspěch radaru na úsekové měření rychlosti umístěného v ulici Sušická, který jen za leden a únor 2021 „vydělal“ 1,5 milionu korun, budou dále instalovány radary v ulici Nad stadionem a dále v ulici Špidrova (výpadovka na Prachatice). K tomu ještě Vimperští budou pomáhat a chránit, ale zejména vybírat pokuty za rychlost v obcích Horní Vltavice a Kubova huť. Tuto spolupráci zastupitelé s dotčenými obcemi odhlasovali a starostka jí podepíše. Pendlerům se cesta do práce může dost prodražit.

 

 

A to je zatím vše, vážení přátelé,

s úctou

 

 

 

Ing. Milan Pešek

 

 


 

{jcomments off}