Hrozba lesům kolem železnic

 

 

 

 

 

Hrozba všemu zelenému kolem železnic, pomozte!

 

 

 

 

 

 

        Železniční koridory jsou v krajině doprovázeny zelení nebo procházejí přes lesy. Dosud Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) mohla aplikovat zdravý rozum při výběru stromů, které pokácí, když bylo riziko, že by padly na trať. Ale poslanci to při novele drážního zákona navrhli změnit tak, že nově by bylo v zákoně stanoveno, že všechny stromy v okolí dráhy jsou nebezpečné, z čehož v důsledku vyplývá povinnost je odstranit. Pro představu o devastaci prostředí, kterou by taková změna způsobila, se stačí projet třeba Posázavským motoráčkem. Všechny stromy, které kolem sebe uvidíte, by musely být vykáceny, a z Posázavského pacifiku byste viděli už jen holé skály.

 
vlaak

 

 

       Již v současnosti přitom může správce trati provádět okamžité kácení dřevin v havarijním stavu, aniž by do toho jakkoliv vstupovalo hledisko ochrany přírody. Zdravé dřeviny může kácet po oznámení orgánu ochrany přírody, který případně může zahájit řízení o omezení kácení. Těchto řízení probíhají jen několik ročně.

 

 

 

       Naštěstí Senát na s touto děsivou změnou nesouhlasil a vrátil novelu drážního zákona zpět do sněmovny. A žádá z ní pozměňovací návrh poslance Ferance (ANO) obsahující text “Stromoví a jiné porosty, které při svém pádu mohou zasáhnout do průjezdného průřezu dráhy, jsou stromovím ohrožujícím bezpečnost nebo plynulost drážní dopravy nebo provozuschopnost dráhy“ vyškrtnout. Senátoři přitom argumentují nejen ekologickými důvody, ale i tím, že povinné, ale přitom nesmyslné kácení pásů všech stromů v okolí tratí by bylo nehospodárné vyhazování peněz provozovatelem drah a také nepřiměřeným zásahem do práv vlastníků na jejichž pozemcích stromy rostou.

 

 

 

       Poslanecká sněmovna o tom tedy teď bude znovu hlasovat. V případě, že plénum sněmovny potvrdí své původní hlasování, nebude při kácení podél drah vůbec záležet na tom, zda strom může dráhu skutečně ohrozit (např. měřením stability stromu WLA), ale pouze na tom, kde se strom nachází. Pokud by při svém (jakkoliv nemožném) pádu mohl teoreticky zasáhnout do průjezdného průřezu dráhy, půjde o strom, který je možno pokácet. To se bude týkat nejen biologicky cenných a zcela zdravých stromů v blízkosti dráhy, ale například i lesů nebo až stovek metrů svažitého terénu.

 

 

 

 

       Novela zákona o drahách byla jako sněmovní tisk 326 zařazena na pořad 39. schůze, která začíná již dnes. Prosím, pište poslancům a poslankyním, ať podpoří senátní návrh.

 

Emailové kontakty na poslance a poslankyně jsou v této online tabulce.

 

 

 

 

Jaromír Bláha
Hnutí Duha

{jcomments off}