Slavíme samet

 

 

 

Odkaz sametu? Hledejme cestu k lidem s jiným názorem

 

 

 

 

 

        Dovolte mi k příležitosti 30. výročí sametové revoluce krátké zamyšlení. Rozdělila nás sociální média. Často myslíme a vidíme věci černobíle: „Když si někdo myslí něco jiného než já, musím ho paušálně odsoudit.” Roste míra neporozumění mezi lidmi. Pokud si přejeme, aby se demokracie v Česku udržela dalších 100 let, musíme začít hledat shodu i s lidmi, s nimiž se na všem neshodujeme. Nebuďme nedůvěřiví. Vytyčme jasné cíle změny a hledejme shodu napříč politickým spektrem. Právě na této myšlence vznikla Rekonstrukce státu. Jde o spojení pragmatismu s idealismem v praxi, díky kterému jsme prosadili už 7 zákonů. Pro naše návrhy hlasují společně vládní a opoziční strany. Zvláštní, že? Ale je to dobře, protože na dobrých věcech bychom se měli všichni shodnout. Má to však i svoji stinnou stránku. Rekonstrukce státu je „politicky“ nečitelná. S jakou partou tedy jste, ptají se. S žádnou. Naší stranou jsou hodnoty svobody a demokracie, odpovědného vládnutí, transparentnosti. Do dalších 100 i 300 let demokracie v Česku přeji nám všem, abychom přijali myšlenku, že my lidé nejsme černobílí. Jsme mnohobarevní. Zakopejme mezi sebou příkopy a koncentrujme se na to nejlepší v nás. Dělejme společně jen ty nejlepší činy, které pomohou co nejvíce lidem. Pak bude demokracie vzkvétat.

 

Pavel Franc, zakladatel Rekonstrukce státu

 

reonstrukce

 

 

 

       Poslanci v pátek schválili zákon o právu na digitální služby. Takzvaná digitální ústava občanům garantuje, že budou do 5 let moci namísto obíhání úřadů řešit úřední věci přes internet. Rekonstrukce státu doporučila poslancům schválit zákon i s pozměňovacími návrhy Ondřeje Profanta (Piráti), dva z návrhů přitom poslanci odsouhlasili. V oblasti digitalizace prosazuje naše protikorupční platforma především posílení transparentnosti, zvýšení efektivity státní správy a omezení byrokratické zátěže pro občany. Současně chceme hlídat, že stát bude nadále chránit naše soukromí.

 

 

 

 

Co nás čeká a nemine

 

     •   Antimonopolní úřad už nebude účtovat 10 tisíc korun za podnět k podezřelé veřejné zakázce. Nesmyslný poplatek, na který Rekonstrukce státu opakovaně upozorňovala, zrušil Ústavní soud.

     •   Zákon proti politickým trafikám vrátil Senát zpátky do Sněmovny. A ještě ho posílil! Slavit přijetí dalšího rekonstrukčního zákona bychom tak mohli na konci listopadu.

     •   Pokračujeme ve schůzkách s politiky k nezávislosti justice. Vládní i poslanecké novely zákona o státním zastupitelství by měla Sněmovna projednat do konce roku.

 

 

 

 

       Prosazovat důležitá opatření pro dobrou správu státu můžeme jen a jen díky vám. Abychom mohli úspěšně lobbovat za další zákony, neobejdeme se bez vaší podpory. Staňte se dárcem a měňte tak s námi politiku k lepšímu!

 

 

rekons

 

 

       Děkujeme, že s námi koukáte politikům pod prsty. Jsme vděční, že už 30 let žijeme ve svobodné a demokratické společnosti, která nám to umožňuje. Nesmíme však usnout na vavřínech. O naši demokracii je třeba pečovat a bedlivě si ji hlídat. Vážíme si, že nás v tom podporujete.

 

 

Ervín Hausvater a Tereza Krištofová

{jcomments off}