Společně to zvládneme

Společně to zvládneme

– tříletý projekt Dětského centra Strakonice, v němž je Základní škola T. G. Masaryka Vimperk zapojena společně s dalšími čtyřmi školami z Českých Budějovic, Strakonic a Cehnic. V rámci tohoto projektu naše škola získala částečný úvazek speciálního pedagoga a dva úvazky pro školní asistenty. Kromě této pravidelné činnosti obou profesí absolvovali žáci v rámci tohoto projektu zajímavé exkurze a pedagogové výjezdní akce a semináře se zajímavými odborníky z oblasti školství.

 

DSCF1905

Projekt Společně to zvládneme nese podtitul EFEKTIVNÍ PODPORA A SPOLUPRÁCE VE ŠKOLE. A takovouto spolupráci si nedovedeme představit bez rodičů. Právě pro ně byl uskutečněn koncem března seminář pro rodiče na téma Jaký typ je vaše dítě a jaký přístup je pro něj nejvhodnější s Mgr. Miloslavem Hubatkou, odborníkem, který má na svém kontě nejen studia v oblasti pedagogiky, ale také zkušenosti učitele na všech typech škol, zkušenosti ředitele i inspektora. Jeho semináře jdou svou vlastní cestou a snaží se reagovat na potřeby a situace, se kterými se rodiče i učitelé potýkají. Sleduje nové trendy, ale nezapomíná na tradiční a po generace osvědčené hodnoty. Paradoxně ukazuje, že některé nové trendy mohou vést do slepých uliček. Semináře bylo přítomno 43 účastníků, kteří tuto akci v žádném případě nepovažovali za zbytečně promarněný čas. Rodiče ocenili konkrétnost, upřímnost, příklady z praxe a možnost dotazů i osobní konzultace.

 

DSCF1901

 

„Díky tématu inkluze, která hýbe pedagogickou i laickou veřejností, nám ze zorného pole zájmu jaksi vypadly nadané a bystré děti.“ (Mgr. M. Hubatka) A právě proto byl seminář pro pedagogy zaměřen na rozvoj nadání a talentu dětí na školách. Učitelé se seznámili s konkrétními formami tohoto rozvoje dětí ve třídách i na školách včetně kladů i záporů jednotlivých forem podpory nadání. Nechyběly výsledky výzkumů, konkrétní nápady a zkušenosti z praxe. Pedagogičtí pracovníci nejen z naší školy si ze semináře odnesli další informace důležité pro optimální organizaci výuky a podněty pro vlastní pedagogické snažení ve prospěch žáků.

 

Děkujeme rodičům a pedagogům za účast!

Dagmar Rückerová

 

{jcomments off}