Abeceda peněz

Abeceda peněz

     Abecedu vnímáme jako slovo ze slovníku školního vzdělávání, peníze patří spíše do světa dospělých. Baví se o nich a řeší jejich množství v případě nákupů, spoření, rozpočtů firmy, města, příspěvkové organizace, ale také rodiny. Nikdo z dospělých není nakládání s penězi a s jejich počítání ušetřen.

 

     Česká spořitelna a.s. vytvořila projekt s názvem Abeceda peněz, jímž umožňuje nahlédnout do světa finančnictví těm, kteří ještě nejsou dospělí, a to žákům základní školy. Doposud se do projektu zapojilo na 140 škol podporujících rozvoj finanční gramotnosti svých žáků. V případě ZŠ TGM byli zapojeni žáci ze 4. ročníku.

IMG 20190215 094917

     Jak projekt probíhá? První setkání se zástupkyní projektu se uskutečnilo ve škole formou besedy, práce ve skupinách i soutěžení. Rozhovor se týkal bankovek i mincí, připomněl významné osobnosti vyobrazené na našich bankovkách, osvětlil i důvody toho, proč není snadné peníze padělat. Děti si zároveň uvědomily, jak je prospěšné umět dobře počítat. Při setkání byla využita interaktivní technika, bez níž se dnes bankovní sektor neobejde.

IMG 20190215 095019

     I druhé projektové setkání děti velice nadchlo. Navštívily zákulisí pobočky ČS ve Vimperku, setkaly se s pracovnicemi spořitelny, prohlédly si pokladnu pobočky, viděly, jak jsou peníze ukládány, počítány i ošetřovány. Seznámily se také s nejčastěji používanými zahraničními měnami.

 

     Další část projektu je ryze praktická. Žáci mají za úkol vytvořit společnou třídní firmu, promyslet, jaký produkt bude prodejný, tento produkt vyrobit a prodat. Základní kapitál potřebný k nákupu surovin jim věnuje Česká spořitelna a. s., a to ve výši 3 000 Kč.

IMG 20190215 095040

     Teď čeká naše mladé podnikatele ze čtvrtého ročníku plno práce – vyhodnotit nápady a shodnout se na produktu, vytvořit rozpočet nákladů, stanovit cenu, rozdělit úkoly, naplánovat propagaci prodeje a zorganizovat prodejní jarmark. Pokud se dětem jejich projektový záměr vydaří, využijí získané finanční prostředky podle svých přání a snů – např. na třídní exkurzi. Držme jim palce!

 

 

Dagmar Rückerová

 

zapis  

{jcomments off}