hrach2

Petr HRACH oceněn za odvážné občanské postoje

Další osobnosti získaly Čestnou plaketu hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje

 

V předvečer oslav 17. listopadu podruhé hejtman Josef Bernard předal Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje šesti osobnostem.

Jaroslav Cuhra, Petr Hrach, Josef Kaše, Jan Rampich a František Wiendl v Měšťanské besedě v Plzni převzali z rukou hejtmana Josefa Bernarda pamětní list a Čestnou plaketu hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje. Ocenění in memoriam převzal i bratr Patrika Štěpánka. Ten 5. srpna 2018 podlehl zraněním, která utrpěl při útoku sebevražedného atentátníka v Afghanistánu.

 

 

hrach

 

Díla PETRA HRACHA jsou dobře známá nejen sušické veřejnosti

 

hrach2

 

Petr Hrach (*30. července 1955 v Sušici)

Už jako malý začal Petr Hrach s malováním, které však nakonec nestudoval. Po Střední zemědělské technické škole začal pracovat v PAPu Sušice jako topič.

 

Koncem sedmdesátých let podepsal dvě petice a v roce 1979 Chartu 77. Často byl vyslýchán v Sušici, Klatovech a v Plzni. Na Sušicku pak sbíral podpisy pod různé petice, např. petici za navrácení pamětní desky připomínající účast americké armády při osvobozování Sušice a petici, která žádala navrácení původní pamětní desky z průčelí muzea v Sušici. Pravidelně rozšiřoval informace o chartě, Listy a Svědectví, za což byl opakovaně zadržen.

 

Petr Hrach žije v Sušici a v posledních letech jeho kreslený humor publikují české a slovenské časopisy a noviny. Vytváří pexesa, pohlednice, svatební a vánoční přání, dětské omalovánky, ale i propagační materiály.

 

{gallery}vimperk/2018/12_prosinec/fwdp_hrach{/gallery}

 

—————-

 

Autorem Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje je doc. M.A. Petr Vogel. Ražená plaketa má průměr 70 mm, váží 169 g a je vyrobena ze stříbra ryzosti 999/000. Na přední straně je portrét Jana Palacha s textem “JAN PALACH 1948‑1969”, na zadní straně je znak Plzeňského kraje, spolu s textem “ČESTNÁ PLAKETA HEJTMANA PLZEŇSKÉHO KRAJE ZA ODVÁŽNÉ OBČANSKÉ POSTOJE”.

 

-rz pk-

{jcomments off}