Povolební rozhovor se starostou Pavlem Dvořákem

dvorak pavel ofic

 

Rozhovor pro vimperk.eu

 

Jak byste, pane starosto, zhodnotil poslední rok a půl?

      Byl to čas výborné týmové investiční práce. Udělala se spousta oprav, rekonstrukcí a nových věcí, počínaje ulicí Hřbitovní, Nad Stadionem přes Mírovou ulici až po tartanové hřiště. Byla zadána hromada projektů do budoucna, prostě co město nutně potřebuje do krátké doby vyřešit. Třeba parkování na sídlišti nebo kanalizaci a vodu pro Sloup atd. Je stavební povolení na bazén a byl zadán výběr firmy na realizaci stavby. Je usnesení rady pro spuštění výběrového řízení na vysokorychlostní internet s realizací „chytrého města“ včetně osvětlení města s napojením na peníze státu a firem. V tomto týdnu se zahajuje stavba výtahu na radnici atd. To jsou výzvy pro nastupující koalici paní Martanové.

 

Byl jste překvapen z výsledků voleb? Veškeré volby vycházejí těsně, komunální teď dopadly ale jednoznačně. Jak si to vysvětlujete?

     Kandidátky, co jsem se jich ve Vimperku zúčastnil, čtyřikrát za sebou od roku 2002 do 2014 vyhrály. Nemůžete vyhrávat pořád, je jiný čas, jiní lidé, jiná kampaň, jiní lídři. Ve volbách nejde o zásluhy, uznání a ocenění výsledků práce. Tam jde o příběh, osobní kresbu, sliby a to měli vítězové. My ne. Soustředili jsme se na dokončení projektů a na pracovní výsledek radnice. Moc mne štve ta špinavost kampaně, je každé volby horší a horší. Jinak náš propad o 6 % u voličů je jasná porážka.

 

Proč myslíte, že je volební účast okolo 45% zatímco v Bavorsku okolo 70% ?

     Je to málo, ale 45 % je o 5 % více než minule. Nevím, lidé asi nemají o problémy a plány města zájem, nespojují své a rodinné perspektivy života s naším městem a volbou vedení radnice. Dokladuje to i soustavné vylidňování města. Práci, peníze a uplatnění v kariéře hledají hlavně mladí prostě jinde.

 

Chtěl byste se ještě někdy ucházet o post starosty?

     Divím se této otázce. Já jsem post neobhajoval, nebyl jedničkou, neusiloval jsem o něj. Můj slib byl „co nejvíce toho udělat za 17 měsíců“, co jsem vedl radnici do těchto komunálních voleb. To se nám podařilo. Nic víc do budoucna.

 

Na co se teď v nejbližší době těšíte?

     Fyzická práce, pohyb a sportování jsou pro mne relax. To mi na radnici chybělo, nebyl na to čas. Těším se, že se rychle udělá bazén a zaplavu si v něm. Ale upřímně? Nevěřím, že se tak stane. Pamatujte si a připomínejte tato má slova. Znám zákulisí známých klíčových jmen vítězů a vím, jak přemýšlejí, jak vystupovali v přípravě bazénu. Nevěřím jim, byť to mají námi připravené a slibují, že to bude. Rád bych se mýlil.

 

Proč myslíte, že jsou osobní vztahy nejen mezi politiky tak vyhrocené?

     Jde to „odshora“. Na městě to začalo v roce 2010, kdy vítězové JIH 2012 byli odstaveni ambicemi jiných, stejně jako v roce 2014. Myslíte si, že Satirikon, Samizdat, falešné facebookové účty, vyhrožování, trestní oznámení, udávání a pomlouvání (když vyjmenuji jenom poslední půl roku) jsou metody smíru?

 

Zámku by slušelo nasvětlení jako škole v parku. Vedl jste nějaká jednání. Jak to vypadá?

     V období pana starosty Petráška se zhaslo. Dokonce jsem byl „školen“ o světelném smogu. Měl jsem několik jednání se šéfem národního památkového úřadu ČB panem Pavelcem i s kastelánem panem Brožem. Tam prostě nejsou peníze, i když jsem měl pocit, že snad je vůle se snažit. Na stole jsou vypracovány tři varianty moderního osvětlení, od 0,5 po 1.1 mil Kč od tří firem, které jsme si nechali zpracovat. Měli jsme připraveny varianty provozního řešení. Je to ostuda města nevyužít takový objekt a tak věřím, že se to ve volebním období paní Martanové rychle rozsvítí. I když zámek není města.

 

Jak vidíte budoucnost města Vimperka?

     Vimperk je demografickým, dopravním, školským a ekonomickým centrem této části Šumavy. Bez toho, aby tady měli lidé zajímavou a stabilní práci, byly tady prosperující firmy, služby a vzdělání, to nejde. Město se nikdy jen turistikou neuživí. Musí tu být kapacita aktivních výrobních, servisních, správních a jiných nabídek. Proto jsme dělali maximum, abychom sem dostali nové výzvy. Každá koruna, která se sem dostane, je šancí. Zanedbanost města je, kam se podíváte. Včetně aktivity lidí.  

 

{jcomments off}