Koně na Šumavu patří

V šumavských lesích se více využívá koňská síla – k práci i pro radost

 

modravský kočí jiří dráb, foto p.pechoušek

 

Chladnokrevní koně plemene slezský norik, které Správa NP a CHKO Šumava pořídila loni v létě, nacházejí stále větší uplatnění v šumavských lesích. Množství dřeva, které ze šumavských lesů vytáhnou koně, je vzhledem k celkovému ročnímu objemu těžeb nejvyšší za posledních pět let. Koně navíc výrazně pomáhají i k vylepšení nabídky turistického vyžití při projížďkách parkem. Koně na Šumavě vytahají z lesů 10 % z celkového objemu těžby.

 

navratkoninasumavu
Na pracovišti Borová Lada je nárůst mezi léty 2010 a 2013 několikanásobný,“ uvádí Petr Hanzal, těžební technik Správy NP a CHKO Šumava.

 

Podle lesních hospodářských plánů na rok 2014 chtějí lesníci Správy NP a CHKO Šumava využití koní v šumavských lesích zvyšovat jak při práci tak v rámci turistického ruchu, kdy by projížďky s koňmi měly v parku dostat větší prostor.


Koně se na území parku využívali masivně v letech 1994-2003. Správa v té době vlastnila asi 80 koní a zaměstnávala kočí, kteří se o ně starali. Koně nahradila těžká technika v době, kdy se na Šumavě těžilo rekordní množství dřeva nejen po následcích ničivých živlů (Kyrill – 2007, Emma – 2008). Pro koně na Šumavě najednou nebylo místo, ale v průběhu následující doby se ukázalo, že citelně chybí. Proto Správa NP zaměstnala 4 kočí, kteří pracují po celém národním parku, každý s párem koní plemene slezský norik.

Na Modravě s kočím Jiřím Drábem potkáte klisny Carmen a Ugandu, Borové Lady, přezimovací obůrku a okolí vám ‘v pohodlí ukážou’ valach Čert a klisna Karin, na Srní zajímavou trasou provází kočí Josef Šebik s Rulou a Sasankou, posledním párem, který ale Správa vlastnila jako první, jsou Nesango a Andy, koně ze Zemského hřebčince v Písku.

Za zhruba hodinovou projížďku zaplatí zájemci po celé Šumavě 150 korun.

-red-

banner pocasi

 

 

Podrobné informace o možnostech vyjížďky s koňmi na stránkách NP a CHKO Šumava a v šumavských infocentrech.