Otevření lékáren i v sobotu?


Otevření lékáren i v sobotu?

 

 

 

       Po dlouhé době zažíváme zimu, jako za mého mládí, kdy teploty vzduchu běžně okupovaly stupnice teploměru okolo – 20°C. Kdo si pamatuje, kdy naposled šel městem a zmrzlý sníh mu křupal pod botami? V posledních letech to je jen břečka, ve které se nedá ani pořádně chodit. S tímto anormálním počasím se ovšem množí i respirační onemocnění a s tím spojená poptávka po nákup běžných léčiv ve volném prodeji i mimo pracovní dobu lékáren.

 

       Přestože jsou ve Vimperku tři lékárny, tak od pátku 16:00 hod až do pondělního rána zde žádné léky nekoupíte. To znamená, že když pracujete do 16:00 hod., což bývá běžná pracovní doba, tak nemáte šanci si potřebné medikamenty zakoupit.

 

       Myslím, že sedmitisícové město, které je současně i spádovou oblastí, by si mohlo dopřát tento luxus, že by si jeho občané mohli potřebné léky nakoupit v i sobotu. Jsem přesvědčen, že by tuto službu ocenili i návštěvníci zimní Šumavy.

 

      Je na vedení města, aby se s provozovateli lékáren dohodli, zda by byli ochotni tuto službu poskytovat a popř. za jakých podmínek. K zavedení této služby by mohlo město učinit i nějakou pobídku, která by zajistila otevření lékáren v sobotu, a to aspoň v dopoledních hodinách. Současně přihází v úvahu i varianta, že by sobotní prodej by zpoplatněn nějakou adekvátní přirážkou.

 

 

       Se zavedením této služby by se odbourala nutnost jezdit pro léky do Strakonic, anebo Prachatic.

 

 

       V případě shody všech zúčastněných stran by to znamenalo pro každou lékárnu jednu sobotní směnu za tři týdny.

 

 

       Tento krok byl jedním z plánovaných kroků z volebního programu politického hnutí Jihočeši 2012 spadající do bodu zvýšení dostupnosti zdravotní péče.

 

 

       S přáním prožití krásných vánočních svátků a úspěšného nadcházejících roku,

 

 

Ing. Milan Pešek
zastupitel města


{jcomments off}