coi

Falešné e-shopy zneužívají strach lidí z koronaviru

coi

Pozor na falešné e-shopy, které zneužívají strach lidí z koronaviru

 

Česká obchodní inspekce upozornila:

 

Na internetu se objevují první falešné e-shopy zneužívající strach z koronaviru. Nejedná se o e-shopy v pravém slova smyslu. „Jde o anonymní provozovatele, kteří zatím jen sbírají osobní data, která se pak dají využít třeba pro telefonní marketing, ale v budoucnu by mohli chtít od spotřebitelů i peníze za výrobky, které třeba ani neodešlou, jako se to děje u mnoha dalších podvodných anonymních webů,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

 

 

Z pohledu České obchodní inspekce není možné řešit anonymní weby například v rámci kontroly, protože web je anonymní nejen pro spotřebitele, ale i pro ČOI coby dozorový orgán. Zpravidla je také provozován ze třetích zemí. ČOI nemůže řešit ani případný podvod na spotřebitele, to je úloha Policie ČR. Zcela dobrovolně proto přistoupila Česká obchodní inspekce k zveřejňování aktuálně známých rizikových webů, kterých je už 750. Spotřebitel jejich přehled najde na www.coi.cz/rizikove.

 

 

V posledních dnech se naše data získaná především od spotřebitelů velmi shodují s daty antivirové společnosti, která ČOI také upozornila na nové typy těchto webů, které jen těží ze strachu z koronaviru, avšak spotřebiteli očekávané zboží nezašlou. Jsou to weby nabízející teploměry, nebo dokonce roušky (např. infrateplomer-cz.com, rouska-na-usta-cz.com, …). Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá kupní smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva. Před nákupem či vyplněním osobních údajů na těchto stránkách varujeme. „Ke zvýšení důvěryhodnosti stránek používají útočníci i falešné recenze uživatelů z celé republiky. Podle společnosti ESET kontaktní formulář na doposud objevených stránkách pouze odešle osobní údaje útočníkům,“ uvádí Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost ze společnosti ESET, která dodala České obchodní inspekci další data o podvodných webech v souvislosti s koronavirem.

 

 

Česká obchodní inspekce zveřejňuje rizikové weby nejen formou seznamu pro spotřebitele na www.coi.cz/rizikove, ale také formou tzv. otevřených dat zde: https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/otevrena-data/rizikove-weby/. Tato data může kdokoli volně využít, aby chránil uživatele v rámci svého softwarového řešení před podvodnými e-shopy.

 

 

Česká obchodní inspekce nemá žádný zákonný nástroj, jak webové stránky zablokovat, může na ně však upozornit v rámci svého seznamu rizikových webů. Tento seznam přebírá zatím pravidelně firma Seznam.cz a antivirus ESET, jejich spotřebitelé jsou tím více chráněni. „Díky spolupráci s ČOI, i vybranými českými bankami, upozornila společnost Seznam.cz v loňském roce zhruba 250 000 uživatelů na to, že se chystají vstoupit na podvodnou stránku. Po zveřejnění v seznamu rizikových webů tato data od ČOI zohledňujeme nejen v rámci našeho prohlížeče, ale i vyhledávání,“ dodala Aneta Kapuciánová ze společnosti Seznam.cz.

 

 

Dalším trendem, který spotřebitele aktuálně trápí při objednávání zboží na internetu, jsou tzv. „přeprodejci zboží“. Jedná se o jakési „nákupní galerie“, kde spotřebitel netuší, s kým uzavírá kupní smlouvu. Postup podnikatele, který inkasuje peníze a pak odmítá řešit reklamace, nebo zákonnou možnost odstoupit od kupní smlouvy bez udání důvodu, hodnotí mimosoudní řešení sporů České obchodní inspekce jako protiprávní. Přeprodejce poznáte i podle toho, že jedinou možností je u něj platba předem, žádná dobírka nebo osobní vyzvednutí. Zboží zpravidla putuje z Číny, a to i několik měsíců. Kvalita většinou neodpovídá očekávání. I takové stránky se již objevují na seznamu rizikových webů na www.coi.cz/rizikove.

 

 

 

Doporučení: Jak nakupovat na internetu?

 

1) Nakupovat u ověřeného obchodníka, se kterým máte vy či vaše okolí dobré zkušenosti;

 

2) Nakupovat u neanonymních prodejců, tedyobchodních podmínkách či kontaktech lze nalézt IČO, případně i adresu a telefon prodávajícího;

 

3) Podezřelé bývají požadavky na úhradu předem bez možnosti využít dobírku či osobní vyzvednutí. Avšak máte-li na výběr, výhodné bývá platit kartou, nebo jinými online prostředky s garancí od zprostředkovatele platby (Paypal, Twisto apod.), peníze lze totiž v případě problémů snadněji získat zpět. Více zde: https://www.coi.cz/coi-a-esc-dobirka-je-prezitek-doporucujeme-platit-kartou/;

 

4) Vyhnout se prodejcům ze zemí, kde budete pak složitě uplatňovat právo na reklamaci (když koupíte aktivně zboží např. od prodejceHongkongu, Číny, Panamy, budete pak případné vady muset řešit právě s tímto obchodníkem) → ověřujte, zda znáte sídlo podnikatele, protože stránka v češtině či na „.cz“ doméně není důkazem, že jednáte s českým prodejcem;

 

5) Před prvním nákupem si prohlédněte recenze a zkušenosti ostatních na nezávislých serverech (např. vasestiznosti.cz/stiznosti, případně srovnávače s hodnocením atd.);

 

6) Používejte stánky se šifrováním, poznáte je podle „zeleného zámku“ a začínají na „https“, viz obrázek:

zamek

 

 

7) A také si ověřte, zda si nechcete něco objednat z již známého rizikového webu zveřejněného na www.coi.cz/rizikove. Seznam je pravidelně aktualizován, v žádném případě se však nejedná o úplný výčet rizikových e-shopů. Skutečnost, že internetový obchod není na seznam zařazen, neznamená sama o sobě, že nákup je bezpečný.

 

-tz coi-

{jcomments off}