uzavirka

Výstavba železnorudského průtahu – objízdné trasy uzavírky, vyjádření vedení města

uzavirkaDopravní komplikace spojené s uzavírkou Železné Rudy v rámci budování nového průtahu městem, čekají na motoristy od 1. dubna letošního roku.

 

Úplná uzavírka zahrnuje oblast od části od kolejí k mostu ve směru na Klatovy. Jediná oficiální objízdná trasa povede přes Nýrsko.


Zdroj: https://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/proti-uzavirce-zelezne-rudy-bojuji-ridici-i-petici-20200220.html

Objízdné trasy při úplné uzavírce budou následující:

 

Ve směru Klatovy – Železná Ruda po silnicích II/191 a II/190 po trase Klatovy – Janovice nad Úhlavou – Nýrsko – Železná Ruda.

 

Ve směru Hartmanice – Železná Ruda po silnicích III/1714 a II/171 po trase Čachrov – Víteň – Strážov – Janovice nad Úhlavou – Nýrsko – Železná Ruda.

 


Zdroj: https://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/proti-uzavirce-zelezne-rudy-bojuji-ridici-i-petici-20200220.html
Zahájení stavby průtahu předcházela léta příprav. V rámci  stavby se město dočká nového osvětlení, chodníků, přeložky starých sítí, osvětlených přechodů, nových povrchů silnic ad.

 

Investorem je Ředitelství silnic a dálnic. Železná Ruda se bude na akci za 45 milionů korun podílet 14 miliony korun. Stavba je rozdělena do tří etap, první etapa skončí nejpozději  30. října 2020, v rámci druhé části se bude pracovat na úseku průtahu od kruhového objezdu u školy k železničnímu přejezdu, jako poslední přijde na řadu úsek od mostu ve směru na Klatovy. Vše má být hotovo do pěti let. Nový průtah stejně jako náměstí, které se právě buduje, přispějí k vylepšení železnorudského centra.

 

____________________

Tisková zpráva vedení železnorudské radnice:

 

Občané Železné Rudy čekají na chodníky celé roky

Po mnohaletém čekání se bude zanedlouho realizovat II. etapa stavby silničního průtahu městem Železná Ruda. Stavba začne 1. dubna a na začátku si vyžádá kompletní uzavírku silnice č. I/27 tj. ulice Klatovská, v úseku od železničního přejezdu k mostu nad řekou Řezná po dobu přibližně 11 týdnů. To bohužel vyvolalo velké emoce nejen mezi místními obyvateli, ale také mezi občany Sušice a okolí, kteří zmíněnou komunikaci využívají k cestám za prací do Německa. Bez kompletní uzavírky však stavba není realizovatelná, železnorudští proto ústy starosty Filipa Smoly žádají obyvatele okolí o pochopení.


Samozřejmě nás mrzí, že se lidem na zhruba dva měsíce zkomplikuje cesta do práce, ale podle hlavního investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), bohužel z důvodu rekonstrukce inženýrských sítí, která si vyžádá zhruba 3 metry hluboké výkopy, není jiná možnost, než na nezbytně nutnou dobu komunikaci zcela uzavřít. Žádám všechny o pochopení naší situace. Klatovská ulice prochází celou Železnou Rudou a jezdí po ní desítky tisíc aut měsíčně. Díky výstavbě průtahu konečně vzniknou nové osvětlené přechody a podél silnice se postaví chodníky a osvětlení, na které čekáme roky. Pevně věřím, že lidé uznají, že i železnorudští občané, a hlavně děti mají právo na bezpečný pohyb po městě,vysvětlil Filip Smola.

 

Lidem vadí zejména délka objízdné trasy. Tu však nestanovil ani investor stavby, ani Železná Ruda, nýbrž Krajský úřad Plzeňského kraje se souhlasem Dopravní policie Plzeňského kraje. Objízdná trasa je oproti klasické přes Železnou Rudu zhruba o 30 kilometrů delší.

Lidé se ptají, proč nebude možné jako oficiální objízdnou trasu využít cestu přes ulice U Vodárny a Na Samotách. Důvodem je, že trasa této komunikace je z podstatné části soukromá, přičemž vlastníci, kteří ji před lety získali v restituci, žijí v zahraničí a nekomunikují. Ještě podstatnějším důvodem je, že v části není ani vedená jako komunikace. Proto není možné, aby byla pro objízdnou trasu využita,vysvětlil místostarosta Petr Najman. Zároveň ujistil, že vedení Železné Rudy bude maximálně tlačit na to, aby byla kompletní uzavírka komunikace co možná nejkratší dobu.

„Ještě jednou bych rád všechny občany Sušice a okolí požádal o pochopení a trpělivost. Železná Ruda průtah opravdu potřebuje, čekáme na něj spoustu let,“ uzavřel místostarosta Želené Rudy Filip Brož.

 

{jcomments off}