senior

Podvodníci zkouší další trik: vydávají se za vnoučata seniorů

Podvodníci zkouší další trik: vydávají se za vnoučata seniorů

 

 

senior

Policisté na teritoriu Klatovska přijali další oznámení od seniorů o různých podvodech. Pachatelé pod smyšlenými legendami telefonicky kontaktují důchodce, vydávají za jejich vnuka a chtějí půjčit peníze. Podvodníci vyhledají čísla na pevné telefonní linky a následně se pokouší přesvědčit starší osoby a využít jejich důvěřivosti.

 

Další oblastí jsou krádeže finančních hotovostí, kdy pachatelé vnikli nebo byli vpuštěni do obydlí důchodců, z nichž někteří byli i okradeni.

 

“Někdy podvodníci vystupují jako pracovníci energetických společností nebo nabízejí různé zboží. Evidujeme i podvody spojené s opravou okapů na nemovitostech, výměnou dveří nebo zámků ve vchodových dveřích. Zaznamenali jsme i případy, kdy vyúčtování za provedené práce neodpovídalo kvalitě a rozsahu provedených prací a navíc bylo za neúměrnou cenu. Vždy se předem informujte o cenové nabídce a poraďte se s příbuznými nebo známými”, uvádí mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

 

Někteří podvodníci chtějí vyvolat soucit a žádají o pomoc, kdy řeknou smyšlený důvod své návštěvy – potřebují vodu k zapití léků, příbuzný je zraněný u dopravní nehody atd…

 

Případy, kdy se stal senior obětí trestného činu, bývají mnohdy oznamovány nejbližšími příbuznými a s časovou prodlevou, tím je znesnadněno pátrání po pachateli. Senioři po krádežích a podvodech projevují pocit studu a nechtějí o své zkušenosti s podvodníkem ani promluvit.

 

Pachatelé neustále vymýšlení nové legendy, jak se dostat k cizím penězům.

 

Doporučení: SENIOR A SETKÁNÍ S PODVODNÍKEM?

  • Když Vám telefonuje neznámá osoba, v žádném případě o sobě nesdělujte žádné informace a hovor okamžitě ukončete.
  • V žádném případě nevydávejte cizím osobám finanční hotovost. K převzetí peněz vysílají jinou osobu s odůvodněním, že se osobně nemohou dostavit.
  • Nesdělovat žádné jméno: například „Milane, Ty potřebuješ peníze?“ a pachatel odpoví: „Tady Milan, babičko“.
  • Pokud neznámá osoba je za Vašimi dveřmi: neotvírejte nikdy vchodové dveře, dokud si nejste naprosto jisti, že občana znáte nebo Vás má navštívit.
  • Jestliže Vás někdo oslovuje jménem, nemusí znamenat, že Vás zná.
  • Cizí osoba Vám může oznámit smyšlený důvod své návštěvy: zranění Vašich příbuzných a vylákání finanční hotovosti, rozměnění peněz nebo nabídku výhodných nákupů.
  • V případě, že chcete vpustit do obydlí neznámou osobu, požádejte vždy o přítomnost další Vám známé osoby – příbuzné nebo sousedy. 
  • V domě nebo bytě cizího člověka nenechávejte ani na chvíli bez dozoru a neberte před ním peníze ze svých úkrytů. Hotovost si uložte na několika místech.
  • Pachatelé chtějí zjistit, kde máte uschovány finance a tyto Vám v nestřeženém okamžiku odcizit.
  • O svém majetku nehovořte s cizími lidmi, hlavně o úsporách a jejich uložení.

 

 

NIKDY neznámé osobě nesdělujte, kolik máte doma peněz nebo na účtech v peněžních ústavech.

 

JEDNODUCHÁ RADA NA ZÁVĚR:

Neumožnit přístup cizím a neznámým osobám do domů či bytů a nikomu o sobě nesdělovat žádné podrobnosti!!!

 

Pokud jste se stali obětí podvodného jednání, obraťte se neodkladně na kteroukoliv služebnu Policie ČR nebo na linku číslo 158.

-p cr-

{jcomments off}