Kuriózní zásahy hasičů v roce 2018

kuriozity uvod

 

 

Hasičský záchranný sbor ČR  přináší výběr kuriózních zásahů, ke kterým vyjeli hasiči v roce 2018. 

Hasiči zasahují každý rok u více jak 100 000 mimořádných událostí, z čehož přes 50 % tvoří technické zásahy. Mezi ně patří široká škála činností, od složitého zásahu v muničních skladech ve Vrběticích, likvidací následků větrných smrští (popadané stromy a větve) až právě po různé kuriózní zásahy, kdy je potřeba vyprostit zvířata nebo lidi.

Pro srovnání, pouze necelých 18 % výjezdů tvoří dopravní nehody a požáry se 13 % jsou až na třetím místě.

Při své práci se hasiči často setkávají s neštěstím a bolestí. O to raději, dnes již s úsměvem na rtech, vzpomínají na úsměvné události, které měly šťastný konec.

 

 

prkenko

Nápady našich nejmenších

Děti mají velkou fantazii a jejich nápady můžeme jen stěží odhadnout a pochopit. Stačí chvilka naší nepozornosti a děti lezou do výšek, schovávají se na nejrůznějších místech a zkouší si na sebe navléknout různé věci.

Boj se záchodovým prkénkem

Letos v listopadu museli hasiči z Jihomoravského kraje řešit případ, který už zdaleka není ojedinělý. V Rousínově na Vyškovsku si dvouletá holčička zasekla hlavu do plastového záchodového prkénka. Hasiči pod dozorem matky holčičce prkénko pomocí nůžek na plech odstranili a za statečnost jí předali plyšového dráčka. Celá událost se obešla bez zranění.

 

Hraví dospělí

I dospělým se leckdy stane kuriózní příhoda, ať už k tomu přispějí či nepřispějí nějakým svým nápadem či lehkovážností, jak tomu bylo například ve Štěchovicích.

Záchrana muže z mostního obloukumost

V neděli 17. června přijala tísňová linka středočeských hasičů žádost Policie ČR o spolupráci při záchraně osoby, která ležela na jednom z oblouků štěchovického mostu v okrese Praha-západ. Po příjezdu na místo se potvrdilo, že na mostním oblouku ve výšce přibližně 12 metrů nad vozovkou a 20 metrů od hladiny Vltavy leží osoba, která se nehýbe. Pro její bezpečné zajištění a sundání rozhodl velitel zásahu o povolání výškové techniky, žebříku opatřeného košem. S jeho pomocí se lezci dostali až na vrchol jen něco málo přes metr a půl širokého oblouku k spícímu muži, kterého nejdříve zajistili a pak probudili. Následně ho přesunuli do koše a snesli do bezpečí na pevnou zem. Vlastní záchrannou akci, která trvala asi deset minut, zabezpečovala ze člunu na vodě, štěchovická dobrovolná jednotka. Muž byl bez zjevného zranění předán policii, které se přiznal, že nad ránem při cestě ze zábavy posilněn alkoholem zvolil svoji oblíbenou trasu po mostním oblouku, kde ho však přepadla únava, a tak si lehl a usnul.

 

 

dino
Hasiči mezi dinosaury

V červnu zavedl kuriózní zásah vyškovské hasiče do dinoparku. Na visuté dráze mezi dinosaury totiž vlivem technické závady uvízl jeden návštěvník. Správce atrakce se k němu dopravil, ale nedokázal ihned závadu odstranit. Počkal proto s návštěvníkem do příjezdu hasičů. Jednotka ustavila automobilový žebřík a návštěvníka parku dostala do bezpečí. Správce následně uvolnil zaseknutý vozík a odtáhl jej po lanové dráze zpět do stanice.

 

 

 

 

 

 

Příběhy zvířátek

 

„Záhadu hlavolamu“ vyřešili bleskově říčanští hasičiklec

 

 

 

Poslední květnovou neděli před šestou hodinou ranní přijal operátor tísňové linky HZS Středočeského kraje informaci o
ježkovi uvězněném v kleci v obci Světice nedaleko Říčan v okrese Praha-východ. K události
byla vyslána říčanská jednotka profesionálních hasičů, která po příjezdu na místo našla ježka uvízlého v gabionu, tedy v drátěné kleci, která se po vyplnění kameny využívá například pro výstavbu opěrných zdí. Hasiči za použití štípacích kleští nezraněného ježka opatrně vystříhali a pustili do volné přírody. Záchranná akce trvala od ohlášení pouhých dvanáct minut. Tak rychle by to jistě nezvládli ani hoši z Rychlých šípů.

 

 

Hasiči na lovu pštrosa

Dvě jednotky hasičů se zapojily v pátek 9. listopadu večer do odchytu dospělého pštrosa, který utekl z menší farmy na Třinecku (okres Frýdek-Místek).  Kvůli volně pobíhajícímu ptákovi musely být na nějakou dobu zpomaleny i vlaky. Rojnice, v níž bylo deset hasičů a dva policisté, byla nakonec úspěšná, a to i díky majiteli, který dokázal pštrosa uklidnit svým hlasem. Majitel také asistoval hasičům při ošetřování a obvazování zraněného pštrosa a transportu do přepravní bedny na přívěsu. Vše dopadlo dobře a pštros se v pořádku dostal s majitelem domů.

 

 

Kdy je správný čas „vylétnout z hnízda“

Dva mladé čápy, kterým rodiče opakovaně bránili ve vstupu do rodného hnízda, protože se zřejmě domnívali, že je čas, aby se mladí osamostatnili, museli zachraňovat ve čtvrtek 19. dubna večer dvě jednotky hasičů z Novojičínska. Mladí čápi spadli do útrob druhého komína, na kterém zřejmě čekali, až se rodiče umoudří a pustí je zpět domů.

O pomoc s vysvobozením dvou mladých čápů požádali zaměstnanci firmy, v jejímž areálu se celý příběh odehrál. Na začátku jeden z dospělých ptáků bránil oběma mladým, aby se vrátili a usedli do rodného hnízda na téměř dvacet metrů vysokém cihlovém komínu. Proto přeletěli o kus dál na podobný, byť trochu nižší komín.

Není jasné, zda se při čekání ve velmi teplém večerním počasí nadýchali výparů z rozkládajících se sazí, které se tu za léta využívání komína nastřádaly, ale najednou byl komín prázdný a čápi nikde. 

Na místo vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Bílovec a jednotka dobrovolných hasičů Fulnek. Mrštným hasičům se podařilo protáhnout do útrob komína, oba mladé čápy po chvíli chytili a vytáhli ven. Po zevrubné prohlídce, jestli nejsou zranění, je vypustili na svobodu.

 

 

Koně z jámy tahaly tři desítky hasičů

kun

 

Pád koně do jámy byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámen ve středu 20. června krátce před 17. hodinou. Událost se stala mezi obcemi Klínec a Měchenice v okrese Praha-západ v chatové oblasti, která není přístupná pro běžnou hasičskou techniku. Hasiči tak dojeli, kam až to terén dovolil, a pak na místo zásahu museli dojít s potřebným vybavením pěšky. Kůň se propadl do úzké a zároveň hluboké prohlubně, kterou hasiči nejprve ženijním nářadím zvětšili. Zvíře při tom chránili zásahovými kabáty, aby nedošlo k jeho dalšímu poranění. Po téměř třech hodinách fyzicky náročné práce byl kůň pomocí několika lan a popruhů vytažen.

 

kun2

 

 

 

Had navštívil hospodu

V létě dostali brněnští profesionální hasiči zajímavou zprávu, že do jedné z brněnských restaurací vnikl had a děsí hosty. Na místo vyslali jednotku vycvičenou na odchyt hadů a jiných divokých zvířat. Hasiči na místě zjistili, že se jedná o užovku. Vyplašeného plaza odchytili a odvezli jej z restaurace na hasičskou stanici. Následně byl had vypuštěn do přírody.

 

 

Závěrem –  kapitální úlovky roku 2018

Mezi hasiči najdete jistě mnoho vášnivých rybářů, ale jak mohou vypadat jejich pracovní úlovky z řek, rybníků, nádrží a dalších vodních ploch? Hasiči v Královéhradeckém kraji lovili letos například traktůrek z Podhartského rybníka ve Dvoře Králové nad Labem, z vodní nádrže Rozkoš vytahovali zapadlý bagr, který uvízl při práci v bahně, ale také vyprošťovali v jednom průmyslovém areálu v Častolovicích traktor, který sjel i s vlekem do jímky. Jen místo návnady, prutů a podběráku používají jednotky často popruhy a vyprošťovací automobil nebo jeřáb.

rybnik2

 

 

{gallery}susice/2019/01_leden/hzs_2018/{/gallery}

 

– tz MV GŘ HZS –

{jcomments off}