sede-utery-3-1024x682

Velikonoční svátky – dnes je ŠEDIVÉ ÚTERÝ

ŠEDIVÉ ÚTERÝ

 

 

sede-utery-3-1024x682

 

 

Jak to bývalo  na Šedivé úterý?

I na Šedivé úterý byl domácí život našich předků zasvěcen činnostem všedním ač potřebným. Stejně jako modré pondělí se nesl se ve znamení úklidu. Následováním jejich příkladu pro sebe můžeme získat mnoho dobrého.

Kromě trivialit, jako je čistá domácnost, ve které je člověku příjemně, nám intenzivní úklid může přinést i dobro poněkud vyššího řádu. Při jednotvárné mechanické činnosti se totiž nejlépe přemýšlí (alespoň já to tak mám) a energická práce se smetákem tedy může být skvělou posilovnou nejen pro tělo, ale i pro duši.

Možná právě prožíváte nějaké vysoce osobní téma, které si při této příležitosti můžete promyslet a procítit. Pokud ne, nechte se inspirovat úryvkem pro tento den, který je nadmíru aktuální.

Protože bez ohledu na to, zda jsme křesťané, hinduisté, budhisté, muslimové, nebo ani jedno z toho, kousek Petra vězí v každém z nás. A je dobré to o sobě vědět. (zdroj: www.zivetradice.cz)

 

 

Lidové tradice a pověry na šedivé úterý

 

  • Ten, kdo se zdržel snad na nějaké zábavě a tancoval přes půlnoc – tedy z úterka na středu – tomu se měl zjevit zelený čert a strašit ho.

 

Zajímavost ze světa

 

Zvyky spojené s šedivým úterým můžeme nalézt i v severských zemích.

 

  • Například na vzdáleném a chladném Islandu je tento den tradičně spjatý s jídlem. Šedivé úterý nese označení sprengidagur a v překladu znamená nacpat se k prasknutí. A o to také Islanďanům v tento den jde – přejíst se až k pomyslnému prasknutí. Tradičně se jí skopové maso podávané s hrachovou kaší nebo jinou luštěninou.

  • Finové v tento den jedí sladké pečivo, hlavně plněné koblihy. A protože Finsko je tradičně spjato se zimními sporty, tak si je Finové i v tento den jaksepatří užívají. Konají se hlavně skoky na lyžích a jízda na saních. V těchto disciplínách se pořádají soutěže, což se v den šedivého úterý zvrhlo do soutěžení v maškarních kostýmech. Z masopustního úterý se tak stal karnevalový den. (zdroj:www.lepebydlet.cz)

 

 

 

 Kudy kam (nejen) za zábavou nebo poznáním o Velikonocích?

 

Inspirujte se v NABÍDCE ZDE:

velikonoce anonce

 

{jcomments off}