Turistický fenomén celého Lipenska

 

 Rozhledna na Dobré vodě u Horní Plané je turistickým fenoménem celého Lipenska

 

 

        Veliký fenomén lákající mnoho turistů, kteří do Horní Plané dokonce jezdí kvůli ní. Řeč je o 37 metrů vysoké rozhledně, která stojí na hřebeni návrší Dobrá Voda nedaleko Horní Plané. Otevřela se v listopadu minulého roku a od té doby ji navštívily tisíce lidí, což z rozhledny, kam je vstup zdarma, dělá jedno z nejnavštěvovanějších míst celého Lipenska. Velký zájem i návštěvnost si pochvalují zejména hornoplánští podnikatelé. „U turistů, kteří přijedou do Horní Plané je to téma číslo jedna. Na rozhlednu se ptají všichni, kteří k nám přijdou. Zajímají se o ní. Ptají se na okolnosti jejího vzniku,“ uvádí Aneta Korandová z Kulturního a informačního centra Horní Planá. Turisté si zde mohou koupit magnetky, turistické vizitky i známky s motivem rozhledny.

 

       Podle ředitelky Kulturního a informačního centra Horní Planá Lucie Roubínové se jedná o tahák celé oblasti. „Turisté sem záměrně jezdí kvůli rozhledně. Připravujeme celou sadu propagačních předmětů, kde bude hlavním motivem naše rozhledna,“ doplnila Lucie Roubínová. „Samozřejmě je to velký fenomén, který sledujeme. Často se u nás lidé ptají na trasu. Mluví o rozhledně a jezdí sem kvůli ní. Část rodiny, ta dříve narozená, třeba zůstane u nás na kávu a ti mladší jdou na rozhlednu,“ uvádí Roman Koprolín z kavárny Kynutá buchta, kterou spoluzaložil v době pandemie nemoci covid-19. „V Horní Plané je to něco navíc, co jsme neměli. Turisté o ní vědí a když u nás bydlí, tak se jdou vždy podívat. Ti co se o ní dozví od nás, tak vždy vyrazí. Sami se přesvědčí, že se jedná o nejkrásnější rozhlednu ve střední Evropě, s nejkrásnějším výhledem ve střední Evropě,“ uvádí Irena Pešková z hornoplánského penzionu U Pešků.DJI 0342

 

       „Nová rozhledna rozšiřuje rekreační možnosti v našem městě. Krásný lesopark na Dobré Vodě byl v uplynulých 20 letech obnoven díky úsilí Spolku Stifterův park a nabízí návštěvníkům k procházkám síť vycházkových cest a pěšin, výhledy do okolní krajiny, odpočinková místa, zajímavé i typické zdejší dřeviny, zvířecí park, nově i ´sluneční lázně´, letní kino a četná další místa. Areálem parku vede také značená naučná Stifterova stezka, trasy pro nordic walking a je součástí vycházkových okruhů Sedm divů světla. Poutní návrší s Lesoparkem Adalberta Stiftera patří k oblíbeným místům na území Horní Plané a já jsem rád, že nyní zahrnuje i vyhlídkovou stavbu, na jejíž přípravě a realizaci jsme pracovali takřka 10 let,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

 

       Svým tvarem rozhledna připomíná karafu na vodu. Podle dávné legendy zde byl objevený pramen zázračné, živé vody, ale připomíná i zdejší sklářskou tradici, která měla v regionu bohatou historii. Rozhledna má tři vyhlídkové plošiny, přičemž ta nejvyšší se nachází ve výšce 32 metrů.  Z rozhledny je překrásný výhled na Lipno, Srdce Vltavy, Boletice, Plechý, Novohradské hory či Alpy. Vybudování rozhledny vyšlo na zhruba 11,5 milionu korun, 5 milionů korun pokryla dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, Národní program podpory cestovního ruchu v regionech. Prvotní myšlenkou pro její postavení bylo propojení lesoparku s okolní krajinou, kdy se odsud otevíraly působivé vyhlídky na řeku Vltavu, šumavské panorama s Plechým, Smrčinou a dalšími vrcholy, na Vítkův kámen, Srdce Vltavy. „Rozhledna v Horní Plané je učebnicovým příkladem, jak dobrá a moudrá investice do turistické atraktivity oživí cestovní ruch a prakticky okamžitě zvedá tržby ve svém okolí. My jsme to v této části Lipenska mohli pozorovat po roce 2020 kdy Vojenské lesy a statky vybudovali kolem rybníka Olšina krásnou naučnou stezku, která vede rybničním litorálem. Originální a ve své podstatě unikátní stezka na Olšině se stala dřevěnou stavbou roku a okamžitě akcelerovala návštěvnost místa a samozřejmě se to projevilo v tržbách v restauracích i v ubytování. Nyní se to opakuje v Horní Plané u rozhledny. Ohromně tomu pak pomáhá fotogeničnost, protože lidé si výhledy i rozhlednu sdílí na sociálních sítích čímž se návštěvnost exponenciálně navyšuje,“ říká Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území sahajícího od Stožce po Rožmberk.

 

       Dobrá voda je součástí hornoplánského Lesoparku Adalberta Stiftera. Nad dobrovodskou kaplí stával například vyhlídkový altán „paraplíčko“, další rozhled nabízel vrchol skály Selka s mlékem a jiná místa. Mnohé takové vyhlídky však zanikly, zarostly a aby se investor akce, kterým byla obec Horní Planá vyhnul rozsáhlému kácení nezbyla jiná možnost, než výhled někde ještě povýšit a posunout do ptačí perspektivy nad vzrostlé stromy. První konkrétní kroky úřad nejvýše položeného města v jižních Čechách podnikl v roce 2012. Projekt stavby rozhledny začal nabývat konkrétní podoby po roce 2016. Horní Planá navázala spolupráci s projektantem Václavem Hatlmanem. Vzniklo pět návrhů, z nichž byl zastupitelstvem města vybrán jeden finální. V roce 2018 byla hotová projektová dokumentace a o rok později bylo vydáno stavební povolení. V listopadu roku 2021 se rozhledna otevřela pro veřejnost.

 

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek

 

 


{jcomments off}