Lipensko se připravuje na letní sezónu

logolipno

 

Lipensko se připravuje na letní sezónu, která může patřit karavanům

 

 

       Lipensko se i v těchto složitých podmínkách připravuje na letní sezónu. Důležitým fenoménem nadcházejícího léta bude karavan respektive obytný automobil. Podnikatelé na Lipensku intenzivně vnímají to, že karavany a obytné automobily budou hrát v této letní sezóně ještě důležitější úlohu, než v předchozím roce a cíleně se připravují právě na tuto klientelu. Nebojí se investovat stovky tisíc korun do nového zázemí, vědí že karavanistů bude i letos dostatek. „Vznikají pro ně nová parkoviště u některých hotelů, samozřejmě s patřičným zázemím. Kempy, které byly ještě před dvěma roky plné stanů se stejně jako loni zaplní karavany. Již nyní si rezervují svá místa. Majitelé či provozovatelé kempů proto rozšiřují své kapacity, aby zázemí lépe vyhovovalo právě karavanistům a majitelům obytných automobilů,“ uvádí Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska. Například Andrea Smit, která se svým manželem Jeroenem provozuje Hotel Kilian v Loučovicích připravuje pro karavany nové stání. „Budeme mít zhruba deset nových stání v blízkosti hotelu. Aktuálně vše připravujeme. Karavanisté budou mít sprchy i záchod v hotelu pouze pro sebe. K dispozici budou mít i saunu,“ uvádí Andrea Smit.img 6760

 

 

       Jaroslav Vozka provozuje na Lipensku dva kempy – Olšina v Černé v Pošumaví a další v Horní Plané, najednou se v obou kempech může ubytovat více než 1000 lidí. „Nárůst počtu karavanistů byl loni enormní a letos to bude stejné. Dříve bývaly karavany spíše výjimkou. V kempech bylo mnohem více stanů. Loni stany téměř vymizely a většinu míst si nově zamluvili a obsadili karavanisté. Letošní léto bude stejné,“ uvádí Vozka. „V Camping Lipno Modřín máme připraveno téměř 200 stání s připojením na elektřinu a vhodných pro karavany. Věřím, že stejně jako v loňském roce, bude o tato místa velký zájem,” uvedl Matěj Kratochvíl generální ředitel společnosti LIPNO SERVIS, která zmíněný kemp provozuje.

 

 

       „V našich kempech chystáme nové stání i zázemí pro karavany a obytná auta. Na vše jsme připravili projekt, a chceme vše stihnout do sezóny,“ uvádí Miloš Pavelec ze společnosti Ingetour z Vyššího Brodu, která je majitelem několika kempů u řeky Vltavy, stejně jako největší půjčovny kánoí a raftů na Vltavě. Fenoménu karavanistů v České republice se bude výrazně věnovat konference cestovního ruchu Travelcon 2021, která začíná ve čtvrtek 15.dubna a organizuje ji Jihočeská centrála cestovního ruchu.

 

 

       „Karavany jsou trend, kterému se již druhým rokem přizpůsobuje celé Lipensko. Mnoho členů Turistického spolku Lipenska nyní investuje do potřebné infrastruktury, vychází tím vstříc karavanistům. Je to nutnost. Mezi novými karavanisty jsou samozřejmě i takoví, kteří rádi vyrazí do přírody, ale často si jí neváží jak by bylo třeba. Loni jsme zaznamenali vyplachování chemických toalet do Vltavy nebo do Lipenské přehrady a to je naprosto nepřípustné. S trendem karavaningu musí přijít nějaké systémové řešení. Například stání pro karavany bez možnosti ekologické likvidace odpadu chemického WC považuji za nedostatečné. Je to věc, které by se měly přizpůsobit i chystané dotační tituly nejen na Lipensku, ale v celé České republice,“ uzavírá předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

 

{gallery}Jitka/rok2021/duben/lipno{/gallery}

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek
manažer pro PR a media 

 


 

{jcomments off}