nemsus

Špinavá hra o nemocnici

 

 

Špinavá hra o nemocnici

 

 

 

       Když jednatelé Pavel Hais a Václav Rada převzali nemocnici zdevastovanou soukromníkem, přišli v prosinci 2019 s vizí otevřít chirurgii, internu s JIP, navyšovat lůžka LDN a zachovat komplement služeb s ambulancemi. Chtěli souhlas zastupitelů, a to i k úvěru na nové CT a další přístroje. Zastupitelé schválili! Museli vědět, že rozjezd nemocnice vyžaduje obrovský kus práce a velké peníze. “Všichni tady nemocnici chceme”, bylo slyšet z radnice. Ale přitom jistí lidé za rohem pomlouvali, házeli klacky pod nohy, posílali kontroly a žádali analýzu rozvoje nemocnice. Čekali, že ochotní, politicky nezkušení pěšáci opustí šachovnici a rozjezd nemocnici se jim nepovede?

 

 

       Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva o tom, že rada města (hlasy ODS a hnutí ANO) odvolala 14.9. oba jednatele a místo nich zvolila Bc. Jiřího Vlčka. Dva dni poté jednalo zastupitelstvo, kam přišli zaměstnanci nemocnice i nový ředitel. Byla prezentována “Analýza Sušická nemocnice 2020,” zpracovaná firmou Sefima.

 nemsus

 

       Analýza ukazuje, že nastavené kroky odvolaných jednatelů jsou správné. A že nemocnice má šanci během několika málo let fungovat s minimální ztrátou. Jak je to možné? No proto, že nyní provedené výkony budou pojišťovnami zaplaceny vždy až při vyúčtování (v roce následujícím). Ztráta je letos obrovská i v důsledku chybného rozhodnutí v roce 2015 o pronájmu nemocnice, říká analýza.

 

 

       Od 6.1. nemocnice jede, pacienti začínají přicházet a….přijde virus. Operativa se musí zastavit. Zdravotníci mají další, nečekané starosti. Přesto zůstávají. Náklady stejné, výkony menší, logicky – větší ztráta. V letošním roce z rozpočtu města 37 mil., 2,3 mil. poslal kraj. Ale pacienti nemocnici vyhledávají, ambulancemi jich prošlo více než 10 tisíc, okolo 1300 leželo na akutních lůžkách a stejný počet do nemocnice přivezla záchranka! O tom, zda dotovat nemocnici, rozhodují zastupitelé. Václav Rada a Pavel Hais by měli dostat metál, místo toho byli odvoláni. Proč? Nic nezpronevěřili, pracovali zadarmo, nastartovali procesy obnovy a postupného snižování nákladů, sháněli lékaře po celé republice a chtěli po zaměstnancích odvádět dobrou práci. Rada města byla vyzvána, aby změnila své rozhodnutí, to se nepodařilo. Jak kdo hlasoval? PRO: Karel Janda, Jitka Kroupová, Pavel Hais, Václav Černý, František Majer, Milena Stárková. PROTI: Petr Mottl, Jana Švelchová, Věra Fornousová, Jan Lhoták, Andrea Staňková, Jonáš Bartoš, František Jelínek, Pavel Javorský. Zdrželi se: Jaroslav Macháček, Čestmír Kříž, Milena Naglmüllerová. Nehlasoval: Jan Staněk. Nepřítomni: Rudolf Voldřich, Věra Marešová a Petr Nikodem (odešel dříve). Je třeba si uvědomit potencionální hrozbu, že v důsledku odvolání jednatelů odejdou lékaři a péče skončí. V každém případě Sušice tímto krokem vyslala další negativní signál ohledně skutečného zájmu vedení města o svou nemocnici.

 

 

 

Ing. Milena Stárková,
zastupitelka města a krajská radní pro zdravotnictví
(ve volbách kandiduji za ČSSD na 6. místě).  

 

 


{jcomments off}