Zásah koronavirové krize ve Vimperku

 

 

Zásah koronavirové krize ve Vimperku

 

 

 

Zeptali jsme se vimperských podnikatelů, doktorů, ředitelů škol a trenérů, jak je zasáhla a následně do budoucna ovlivnila uplynulá koronavirová krize.

 

 


 

 

 

Zdeněk Kutil, jednatel GSI HOTELY s. r. o.

 

 

Jak vás zasáhla koronakrize a jak ji s odstupem času vnímáte?

 

       Uzavření hotelu Zlatá hvězda, bowlingu Zlatá hvězda, hotelu Terasa, ale i ostatního ubytování, které hvezdaposkytujeme návštěvníkům Vimperka, bylo ze dne na den. V jednom okamžiku tedy nebyla práce pro 40 našich zaměstnanců. Již v sobotu ráno, v den uzavření těchto podniků, jsme se všichni sešli a řešili tuto krizi. Nutno říct, že jsme nikoho nepropouštěli a že naši spolupracovníci se pevně semknuli. Otevřeli jsme hladové okno pro veřejnost, posílili rozvoz hotového jídla a rozšířili jídelní lístek o nová jídla. Dostalo se nám pomoci od starostky města, kdy jsme byli doporučeni pro ubytování Armády ČR, jež střežila hranice. Ve své podstatě jsme fungovali přibližně na 20 %. Postupem času se nám dostalo pomoci od vimperské veřejnosti. Objednávky na hladové okno a rozvoz se zvyšovaly každým dnem. Pomohlo nám to tedy ustát ty největší ztráty. Přesto jsme využívali veškerých rezerv. Nutno tedy poděkovat nejen našim spolupracovníkům, ale i celé vimperské veřejnosti za spolupráci. Někteří podnikatelé se dokázali dát dohromady, šít roušky, které jsme také distribuovali přes naše hladové okno. Některé roušky byly zadarmo a některé za výrobní náklady. Utvořila se silná skupina na sociálních sítí, do které se zapojila velká část našich zaměstnanců a navzájem si poskytovali pomoc a podporu. Nelze poděkovat všem, ale i šumava.eu nám v prvních hodinách pomohla oslovit veřejnost právě s nabídkou hladového okna a rozvozu. Koronavirové období při uzavření hotelů prověřilo charaktery nás všech a myslím si, že zde jsme byli vítězové. Opravdu jsem se nezklamal v nikom z našich spolupracovníků. Dokonce bych mohl dodat, že místo toho, aby číšníci, servírky či kuchaři leželi doma, hlásili se o práci v naší druhé stavební firmě a šli fyzicky pracovat na stavbu. Prostě akční lidé 🙂

 

 
hvezdaa

 

Jaké jsou u vás změny po koronakrizi? 

 
       Jak je uvedeno výše, navázali jsme na rozvoz jídla, ať hotového nebo minutkového. Děláme a vyrábíme vlastní domácí pizzy. Nyní rozšiřujeme sortiment o rodinné velké pizzy. Kuchaři se zaškolili na výrobu výborných hamburgerů z jihočeského hovězího. Využili jsme karantény a doby zavření hotelů k jejich dovybavení, údržbě a úklidu. V současné době jsme připraveni na turistickou sezónu. Taktéž se nám povedlo dát do provozu jednu novou nemovitost přímo na zámku, která bude nabízena jako chalupa k pronájmu. A v neposlední řadě jsme vylepšili i nabídku našich jídel. Rozvoz jídel pro Vimperáky ponecháme.

 

 

 


 

 

Hana Břečková, Šumavská spižírna

 

 

Jak vás zasáhla koronakrize a jak ji s odstupem času vnímáte?

 

       Vzhledem k tomu, Šumavská spižírna je prodejna potravin, které mohly být jako jedny z mála otevřené, nebyl naštěstí dopadspizirna koronavirových opatření zásadní pro její další fungování. Samozřejmě se projevil úbytek zákazníků, hlavně v prvních dnech. Panovaly obavy, nejistota a prázdné ulice, což se projevilo i na počtu zákazníků. Spousta z nich raději zůstala doma, nakoupili si pouze základní potraviny a na ostatní neměli náladu. Také já jsem měla několik dnů zavřeno, než se situace stala alespoň trošku přehlednou a prvotní šok odezněl. Vzhledem ke snížené poptávce měla Šumavská spižírna do 30. dubna omezenou otevírací dobu. Jsem ráda, že zákazníci, kteří preferují zdravé potraviny, navštěvovali můj obchod i v této složité době. Situace se pomalu uklidňovala, lidé se vraceli k běžnému chodu a zhruba od května se vše vrátilo do běžného režimu.

 

 

        Koronavirovou krizi vnímám s odstupem času jako varování před tím, že nic není jisté. Zdánlivě běžné a trvalé věci se mohou v jednom okamžiku změnit. Je důležité, abychom si vážili toho, co máme a dokázali žít přítomností. Z pohledu OSVČ jsem si uvědomila, že podnikání není lehká disciplína. Byla jsem více než dvacet let státní zaměstnanec a mám možnost srovnání. Během koronavirové krize bylo jednoznačně jednodušší být zaměstnanec, než podnikatel, který může ze dne na den přijít o jediný zdroj příjmu.

 

 

Jaké jsou u vás změny po koronakrizi? 

 

      Jsem ráda, že koronavirovou krizí pro mě v současné době (kromě roušek a dezinfekce) žádné zásadní změny nenastaly. Za což děkuji především všem zákazníkům Šumavské spižírny.

 

 


 

 

 

Roman Čtvrtník, Box Club Vimperk

 

IMG 6225 

 

       Jak vás zasáhla koronakrize a jak ji s odstupem času vnímáte?

       

       Nezasáhla nás nijak výrazně, jen jsme nemohli trénovat. Pozitivní bylo, že jsem měl víc
       času sám na sebe.

 

  

       Jaké jsou u vás změny po koronakrizi?

     

       Změny nejsou po pravdě nijak výrazné, dětí chodí na tréniky stále dost, jen na ty
       dospělé je to slabší. Ale věřím, že to bude zase lepší.

 

 

 

 

 


 

 

Dagmar Rückerová, ZŠ TGM Vimperk

 

 

Jak vás zasáhla koronakrize a jak ji s odstupem času vnímáte?

 

        Dá se říci, že koronakrize nás zasáhla jako blesk z čistého nebe. Ze dne na den se prezenční výuka, způsob tradiční v naší zemi, změnila na distanční. Jednoduše řečeno, netušili jsme, že někdy přijde doba, kdy učitel nebude mít fyzicky přístup ke svýmdomaci žákům. Na počátku bylo nejdůležitější stanovit, jak připravit výukové materiály, v jakém množství, kde a kdy je zveřejňovat. Považovali jsme za důležité zvolit jednotný systém, který by nekomplikoval výuku na dálku žákům a jejich rodičům. Zveřejňování materiálů na webu školy se stalo základem, jejíž součástí byla zpětná vazba. Přestože se ukázalo, že v mnohých rodinách mají technický problém se k materiálům dostat, a proto jsme museli materiály tisknout a někdy do rodin zasílat, vnímám tento postup velmi pozitivně.

 

        Když se ukázalo, že se školy hned tak neotevřou, připojili jsme díky dostupným možnostem videokonference. A tady nastala mnohahodinová práce pro kolegyni – naučit na dálku žáky 2. stupně se k videokonferencím připojovat, vytvořit návodné postupy a vyzkoušet spojení, zaučit ostatní pedagogy. Výhodou je, že téměř všichni pedagogové mají k dispozici pro své potřeby služební notebook. I tuto skutečnost vnímám stejně tak jako rodiče velmi pozitivně.

 

        Ukázalo se, že výuka na dálku je úplně jiná. Dovednosti a návyky získané výukou vedenou v prostředí školní třídy se dají využít jen omezeně, příprava učitele na hodinu se také liší.

 

 

Rodiče

        Vždycky byli významným partnerem školy, ale nikdy jí nebyli tak blízko jako nyní. Velké poděkování patří těm rodičům, kteří přijali svou novou roli zodpovědně. Učit vlastní děti není jednoduché, ale byla to pro rodiče příležitost poznat práci učitele zblízka, díky videím na 1. stupni nakouknout do kuchyně paní učitelky či učitele. Určitě vnímali, že je důležité udržet jistou „morálku žáka“ i doma, nepodlehnout pohodlnosti a udržet děti v určitém režimu. Rodiče pochopili, že je důležité, aby děti pracovaly alespoň zčásti jako ve škole, i když to pokaždé není s nadšením. Tak to prostě v životě chodí.

 

 

Mobily, počítače, tablety

       Jejich místo ve škole? Ukázalo se, že je při dálkové výuce nezastupitelné. Jsem ráda, že si nemusíme odpovídat na otázku – proč jsme je vlastně zakázali? Zajímavé a pozitivní také je, že se na pracovníky školy neobrátil nikdo se stížností na kyberšikanu. Nesloužily v tomto období pouze ke hrám, pouštění hudby či tlachání. 

 

 

 

Jaké jsou u vás změny po koronakrizi?

 video

•    Poznali jsme, že rodiče jsou skvělí partneři školy a patří jim za to poděkování

•    Pochopili jsme, jak důležitá je samostatnost žáka a jak to vlastně je s touhou
     dítěte po vzdělání

•    Naučili jsme se využívat nové výukové metody

•    Zdokonalili jsme se v komunikačních technologiích

•    Poznali jsme, jak dokážeme zvládat neobvyklé a krizové situace

•    Zjistili jsme, jak funguje krizové řízení

•    Ukázalo se, jací jsme – jak nás ovlivňuje strach, zdali dokážeme být
     empatičtí, jak jsme schopni respektovat nařízení, kolik dokážeme obětovat ze
     své svobody, jak dokážeme vnímat práci a snahu ostatních a jak důležitá je
     morálka člověka

•    Ukázalo se, že mobily, tablety a počítače neslouží jen ke hrám, pouštění
     hudby a není třeba je zakazovat, ale využívat je smysluplně a podle pravidel 

 

 

 


 

 

Mgr. Vladan Pokorný, ZŠ Smetanova 405, Vimperk

 

 

Jak vás zasáhla koronakrize a jak ji s odstupem času vnímáte?

 

       Uzavření školy od 11. března 2020 na blíže nespecifikované období nás zaskočilo, jako všechny v ČR, a hodně nám
zs zkomplikovalo práci. Adaptace na nově vzniklé podmínky distančního vzdělávání někomu trvala déle, pro některé to příliš složité nebylo. Postupem času se všichni zúčastnění – žáci, pedagogové i zákonní zástupci přizpůsobili novým podmínkám a výuka probíhala bez větších obtíží. Pedagogové objevili nové metody výuky, naučili se novým komunikačním dovednostem, spustili on-line výuku… Žáci většinou aktivně spolupracovali, mnozí za vydatné účasti svých rodičů, učili se kromě nových poznatků také větší samostatnosti, umění komunikace na dálku a dalším do života prospěšným věcem. Pro všechny zúčastněné strany představovala vzdálená forma vzdělávání daleko více práce, soustředění, pečlivosti apod. O výsledku společného snažení se budeme moci bezpečně přesvědčit až po nástupu zpět do školních lavic. Ačkoli jsme všichni dělali, co bylo v našich silách, osobní kontakt a možnosti týmové práce podpořené věcnou diskuzí všem určitě chyběly. Těšíme se, že se na začátku následujícího školního roku sejdeme a rozjedeme nový školní rok bohatší o zkušenosti z tohoto nelehkého období.

 

 

 

Jaké jsou u vás změny po koronakrizi?

 

      V průběhu uzavření školy došlo k několika stavebním úpravám v areálu. Z prostředků zřizovatele byla provedena rekonstrukce dálkového topení přízemních prostorách školy, od které si slibujeme efektivnější využívání tepelné energie proudící do školy. V rámci úprav pak došlo po výmalbě ke zkrášlení prostoru šaten žáků I. stupně originální výzdobou paní učitelky Kateřiny Zlochové. Na pozemcích školy bylo dokončeno  vybudování venkovní přírodovědné učebny z fondu IROP, prostředků zřizovatele a investičního fondu školy. Žáci i pedagogové se mohou těšit na zpestření výuky v pěkném venkovním prostředí.

 

 {gallery}Jitka/rok2020/cerven/zs{/gallery}

 

 


 

 

MVDr. Šárka Janásková, veterinární ordinace

 

 

Jak vás zasáhla koronakrize a jak ji s odstupem času vnímáte?

 

       Koronakrize nás zasáhla stejně jako většinu ostatních lidí. Nejprve nejistota z vývoje onemocnění jako takového, následně trošku stres z očekávaných následků různých omezení. Naše práce sama o sobě nese i infekční rizika, proto chápeme nutnost epidemiologickych veterinaopatření, která se ukázala jako účinná. Pracovali jsme stále ve stejném režimu a pohotovosti, zvířátka byla nemocná nehledě na koronavirus, jen že začátku i díky opatřením v omezeném režimu.

 

 

 

        S odstupem vnímám koronakrizi jako důrazné varování. Ačkoli žijeme vlastně v blahobytu, máme nejvyspělejší medicínu všech dob, stejně jsme na přírodu a její všelijaká temná zákoutí krátcí. Pozitivní bylo ale také zjištění, že ať je společnost jakkoli rozpolcená a rozhádaná, v krizové situaci si stále lidé umí pomáhat a za to jsem moc ráda.

 

 

 

Jaké jsou u vás změny po koronakrizi?

 

       U nás se nic zvláštního kvůli koronaviru nemění. Jsme veterinární zařízení, setkáváme se s různými nemocemi, některé mohou být i závažné a přenosné na člověka. Proto je u nás běžně kladen důraz na hygienu a desinfekci, je to přirozená součást naší práce.

 

 


 

 

Všem děkujeme za spolupráci.

 

 

– připravila Ing. Jitka Řezanková – 

sumava full res

 

 

{jcomments off}