Výbuch plynu v Lenoře

 

 Aktualizováno

 

 

 

 

Výbuch plynu poničil dům v Lenoře na Prachaticku. Jeden muž zemřel, dva jsou těžce popálení

 

 

 

 

       V Lenoře na Prachaticku ve čtvrtek časně ráno explodoval obytný dům, který začal hořet. Zemřel jeden člověk, devět lidí bylo zraněno, z toho dva těžce. Vyšetřovatelé zjišťují, co bylo příčinou výbuchu. Policie připouští možnost, že někdo explozi způsobil úmyslně. Podle prvních odhadů vznikla škoda deset až 15 milionů korun. Statik zhodnotil zdemolovaný objekt jako silně nestabilní. Místo neštěstí je uzavřeno a 19 lidí bylo evakuováno.

 

 

       Třípodlažní bytový dům vedle hlavní silnice v Lenoře je zdemolovaný, provoz na silnici je zastaven. Příčina výbuchu i škody zatím nejsou zjištěny. Výbuch a požár domu byl hasičům ohlášen ve 04.08. „Je to bytovka o šesti bytech, takže zhruba šest rodin – patnáct až dvacet lidí. Evakuované byly ještě okolní dvě budovy, které jsou s ní spojeny,“ popsal Radiožurnálu místostarosta Lenory z uskupení Lenora žije Jiří Pojsl.

 

 

       Záchranná služba po příjezdu na místo vyhlásila stav mimořádné události kvůli většímu počtu zraněných. „Máme ošetřených devět zraněných, z toho dva lidé byli zraněni těžce,“ uvedla Kafková. Šlo o dva dospělé muže, kteří utrpěli velmi těžká popálení a vrtulník je přepravil do Prahy na Vinohrady. Sedm lehce zraněných záchranná služba odvezla do spádové nemocnice do Prachatic a Strakonic. „Přijali jsme od letecké záchranné služby dva muže s těžkým popáleninovým traumatem, jeden z nich je v umělém spánku. S ohledem na rodinné příslušníky však více informaci poskytovat nebudeme,“ řekla Radiožurnálu mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová. Na místo záchranáři přivolali i leteckou záchrannou službu Armády ČR se dvěma vrtulníky. Pomáhala také posádka z Modravy. „Chtěla bych poděkovat a vyzdvihnout součinnost s místní lékařkou, která posádkám záchranné služby velmi výrazně pomáhala,“ řekla Kafková.

 

 

 

domu

 

Zdroj: irozhlas.cz

{jcomments off}