Světový den první pomoci

kriz 

 

 

„Branné“ akce Českého červeného kříže připomněly jak první pomoc, tak práci složek IZS

 

 

 

 

 

       Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může – v prvních minutách – rozhodnout o životě a smrti člověka. Naučit se základní dovednosti první pomoci není přitom vůbec složité, bez ohledu na věk, vzdělání či povolání každého z nás. U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice za podpory Ministerstva obrany, Zdravého města Prachatice a Města Vimperk dvě akce, která stovkám příchozích návštěvníků předvedla mnoho zajímavostí z oblasti branně bezpečnostní problematiky.

 

 

 

 

       Dobrovolníci ČČK, mezi nimi i žáci prachatických ZŠ Vodňanská, Národní a Zlatá stezka 387, a žáci ZŠ Smetanova Vimperk, ZŠ Stachy a ZŠ Vacov seznámili příchozí s postupy první pomoci u popálenin, odřenin, zlomenin, masivního krvácení, otevřené zlomeniny nebo cizího tělesa v ráně. Nezapomněli jsme ani na resuscitaci. Pracovník Horské služby přiblížil např. transport raněných v podmínkách těžko dostupného terénu. Policie ČR i Městská policie Vimperk se věnovala tématu dopravní bezpečnosti a autonehodám, dospělí i některé děti si zkusili i „dýchnout.“ Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání osob.

 

 

 

 

       Příležitost vyzkoušet si překážkovou dráhu s toxibrýlemi, které simulují stav opilosti nebo po požití drog, a zajímavé informace z oblasti drogových služeb pak návštěvníkům poskytl Jihočeský streetwork a Kontaktní centrum, pod hlavičkou Prevent 99. Nezapomněli jsme ani na význam dárcovství krve a jeho důležitost. Tradičně jsme také pro zájemce připravili měření krevního tlaku a poradenství v oblasti zdravotní prevence. Jako doplnění zde byla k prohlédnutí vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Horské služby, Policie ČR, Městské policie Vimperk a Policie ČR.

 

 

 

 

       Závěrem bych ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky.

 

 

Text: Zuzana Pelikánová

Foto: Kateřina Bártová, Michal Škopek

 

Světový den první pomoci ve Vimperku

{gallery}Jitka/zari/sdpp_vimperk{/gallery} 

 

 

Světový den první pomoci v Prachticích

{gallery}Jitka/zari/sdpp_prachatice{/gallery} 

{jcomments off}