Objasnění: Demokracie v ohrožení

 

Rád bych včas objasnil “útok na samotnou podstatu demokracie”, který se nám na stránkách vimperk.eu petr sameksnaží podsunout “ochránce demokracie” pan Pešek. V článku pan Pešek pracuje pouze s informacemi, které se mu hodí, a již neříká souvislosti. Nechci, aby vznikala panika tam, kde to opravdu není na místě…

 

Celá ta obava pana Peška zřejmě vznikla na základě mnou odeslaného návrhu změn jednacího řádu zastupitelstva. Tento návrh je k dispozici zde (změny označeny červeně) a obdrželi ho všichni zastupitelé s tím, že bych rád otevřel diskuzi. Jednací řád je nutné změnit, jelikož chceme právě podpořit zastupitelskou demokracii tím, že by ze všech zasedání zastupitelstva byl nově pořizován audiovizuální záznam, který bude následně zveřejněn. Současně jsem v návrhu přidal bod dle doporučení organizace Oživení (tato organizace se dlouhodobě zabývá transparentností ve veřejné správě, obrannou demokracie a jiné), který upřesňuje možnosti jak zastupitelů, tak občanů se vyjádřit k projednávané věci. Vzorový jednací řád organizace Oživení naleznete zde.

 

Návrh Oživení: (4) Každý diskutující může vystoupit nejvýše dvakrát k témuž projednávanému bodu jednání (technické a faktické poznámky se nezapočítávají), nerozhodne-li Zastupitelstvo hlasováním bez rozpravy jinak. Výjimkou z tohoto ustanovení je rozprava k návrhu rozpočtu obce a k závěrečnému účtu obce za uplynulý kalendářní rok – k těmto bodům programu jednání není počet vystoupení diskutujících omezen. V počtu vystoupení není také omezen vždy předkladatel konkrétního materiálu. Jeho jednotlivé sdělení ale nesmí být delší než 5 minut, neodhlasuje-li Zastupitelstvo jinak.”

 

Návrh je nyní předložen a můžeme diskutovat. Já ho považuji za rozumný, ale je na zastupitelstvu, zda-li bude součástí změn. Osobně se domnívám, že pokud se nejsem schopen k věci vyjádřit v prvních 5 minutách, tak již nemluvím k věci, a nebo je to téma velmi komplikované a v tom případě zastupitelstvo může kdykoliv odhlasovat prodloužení. Stejně tak se domnívám, že opakované vyjádření se k věci je dostačující, pokud se nejedná právě o technické doplnění, faktickou poznámku. Každý má šanci se vyjádřit, pouze to má určitý řád. Navíc jsou pravidla stejná pro všechny, nejedná se o nějaký nástroj k umlčení opozice. Doporučení organizace Oživení vycházejí z mnohaletých zkušeností jiných měst a nejedná se rozhodně o útok na demokracii či nějakou revoluci. Naopak by měl návrh přispět ke kultivované diskuzi. V neposlední řadě předpokládám, že toto pravidlo bude uplatněno výjimečně, a to opravdu až v krajním případě, kdy by se někdo snažil například mediálně zviditelnit na úkor projednávané věci.

 

Již v e-mailu zastupitelům jsem psal, že očekávám případné další návrhy a že je nutné o jednacím řádu jednat. Jak zastupitelé, tak občané mohou svoje připomínky posílat přímo na můj e-mail petr.samek@virtualtraining.eu, nebo přijďte říci svůj názor na zasedání zastupitelstva, které se koná v úterý 26. 2. ve 14:30. Změny v jednacím řádu bychom chtěli schválit na dalším zastupitelstvu 8. 4. 2019

 

S pozdravem,

Petr Samek  

 

 

Článek Ing. Milana Peška: Demokracie ve Vimperku v ohrožení 

 

 

{jcomments off}