Napříč Šumavou na běžkách

Projet si v lyžařské stopě co největší část Šumavy najednou je sen nejednoho běžkaře. Po naplánování termínu, trasy, po rezervaci ubytování a objednání toho nejlepšího zimního počasí zbývalo dopravit se den předem vlakem do Železné Rudy, která byla  zcela zavalená bílou peřinou. Posledním místem třídenního výletu měla být jedna z železničních stanic na trase Nové Údolí – Nová Pec a nakonec se jím stala stanice ve Stožci.

 

 

Cesta vedla z Železné Rudy přes Nový Brunst, Polom, Starou Hůrku, jezero Laka, Zlatý Stoleček a Gsenget do Prášil, kde končila první etapa. Druhá etapa pokračovala přes Prášilské jezero, Poledník, Modravu, Černou horu a Bučinu na Knížecí Pláně. Poslední etapa byla nejkratší, přes Strážný, Dolní Cazov, Krásnou horu a Nové Údolí vedla do Stožce. Celkový počet kilometrů se podle plánovače tras zastavil na čísle 99,6 km. Nejvyšším bodem byl s 1.315 m.n.m. vrchol Poledníku, v součtu bylo nastoupáno 1.761 výškových metrů.

 

Celé tři dny bylo ideální počasí, lyžařské stopy byly po celé trase výborně připravené, za což patří velké poděkování všem, kteří se na jejich úpravě podílí.

 

 

{gallery}volary/2019/02/02_napric_sumavou{/gallery} 

 

text a foto Pepa Jenšovský