Vimperský evergreen

 

 

Vimperský evergreen

 

 

        Tak a je to tady zase. Nikdo z radnice nemá koule na to, aby o něčem rozhodl. Obligátně se schovávají za „odborná“ zhodnocení projektu či „odborná“ doporučení, ale hlavní důvod tohoto lavírování je ten, aby rozhodl někdo za ně a oni nemuseli vzít zodpovědnost na sebe pro případ, že by se to nepovedlo. Řeč je samozřejmě o bazénu, který se zavázali všichni sborově ze stávající koalice dostavět. To, že to bude drahé a převýší to plánovanou cenu, bylo obecně známo již před volbami, ale jako hlavní tahák k volbám a na mazání medu kolem huby občanům, se to hodilo všem.

 

 

        Ti občané, kteří jsou obeznámení s předvolební politikou tandemu Martanová & Petrášek, již nemohou být ani překvapeni nebo zaskočeni. V plnění slibů současným vedením radnice se nic nezměnilo, připomeňme mimo bazénu např. MHD zdarma pro všechny, výhodné taxi pro seniory! Kolik činí doprava MHD ve Vimperku a jakou výhodnou taxu mají důchodci při přepravě taxi? Zde platí staré rčení obzvlášť přesně: „To co já ti slíbím, to ti žádný druhý nedá!“.

 

 

        Přes laxní přístup k daným slibům je o to zarážející urputný boj Ing. Martanové o design ulice 1. máje. Udělat z páteřní ulice Vimperka skoro pěší zónu, na které se budeme ploužit rychlostí 30 km/hod., zúženými pruhy na
3 metry a k tomu návdavkem přidat zpomalovací dlážděné pásy kolem přechodů, bude mít jen jeden pozitivní výsledek, a to je nadbytečnost kruhové křižovatky Fišerka, protože jen málo kdo bude volit jízdu ulicí 1. máje a raději zvolí sice delší, ale rychlejší a bezpečnější trasu kolem hotelu Anna.
 

 

   
milan pesek  

        Paní starostka zcela ignoruje argumenty Dopravního inspektorátu v Prachaticích a zdůvodnění neudělení souhlasu se stavebním povolením, kdy hlavním důvodem neudělení povolení je  zbytečné zpomalení provozu na této páteřní ulici Vimperka a instalace zpomalovacích dlážděných pásů kolem přechodů. Paní Ing. Martanová se raději rozhodla s tímto státní orgánem vést papírovou válku. Nevím, jaké má paní starostka zkušenosti se zimním provozem ve Vimperku a zejména s jízdou po namrzlé dlažbě, ale když tuto zkušenost nemá, mohla by důvěřovat zkušenostem dopravní policie a akceptovat fakt, že se na zmrzlých kostkách špatně brzdí či rozjíždí. Tyto zpomalovače budou mít v zimě dvě velmi nepříjemné vlastnosti. Pokud se na dlažbě vytvoří námraza, tak při jízdě do kopce a zastavení, z důvodu dání přednosti přecházejícím chodcům, bude velice obtížné, či nemožné se na dlažbě rozjet a při jízdě z kopce to bude ještě složitější, jelikož je velice pravděpodobné, že na zmrzlé dlažbě auto před přechodem nezabrzdí, což může mít fatální následky pro přecházející chodce, kteří mají ze zákona na přechodu přednost před autem.

 

 

 

        Chápu snahu starosty vytvořit si jakýsi pomník svého působení na radnici v podobě vimperské ulice alá Champs-Elysées, ale ruku na srdce paní starostko, Vimperk není Paříž, a tady to fungovat nebude. Ulice 1. máje je do kopce a málokdo má rád procházku, při které se zadýchá. Na této ulici nejsou žádné obchody a ani jiné aktivity či pamětihodnosti, které by lákaly k procházce. Tato ulice má, a výhledově bude mít, jen jednu funkci, a to že spojuje sídliště se starým městem. Z technického pohledu je šířka současných chodníků dostatečná a situační řešení ulice je i z hlediska bezpečnosti chodců vstřícné. Je tedy otázkou, zda radnice vyhoví požadavkům dopravní policie na bezpečnou ulici, bez zbytečného omezení rychlosti, anebo bude pokračovat ve vyhazování městských peněz za megalomanský sen současného vedení radnice s pramalou šancí získat stavební povolení. Je na místě konstatovat, že takto zvolená rekonstrukce ulice v rozsahu minimálně 75 mil Kč, bude realizovaná pouze od Fišerky k Obvodnímu oddělení Policie ČR. Proč nezvolit méně finančně náročnou a funkční rekonstrukci celé ulice a navázat ul. Pivovarskou až ke gymnáziu?

 

 

        Stejně tak se může stát, že zbytek volební období budeme poslouchat, co by všechno chtěli udělat, ale zase mají nějaké neřešitelné problémy, které bude opět muset za ně vyřešit někdo jiný. Rada na závěr, přestaňte vymýšlet důvody, proč to nejde a splňte aspoň 50% z toho, co jste slíbili.

 

 

Ing. Milan Pešek

 

{jcomments off}