Novoroční přání

Vážení spoluobčané,

 

je za námi první den roku 2019. Končí rok plný výročí, ve kterém jsme si připomínali významné události naší historie končící na osmičku. I v tomto roce si připomeneme neméně důležitá výročí, jak pro náš současný život, tak i důležité výročí pro naše město. Třicet let již žijeme ve svobodné demokratické společnosti, v které každý z nás může svobodně myslet, mluvit a pohybovat se. Záleží na každém z nás, jak s těmito hodnotami nakládá. Nicméně jak plyne čas, společnost a poměry v ní se vyvíjejí, a ne vždy jsme s tím spokojeni. I to však patří k životu. Mnohé z toho máme ve svých rukou, záleží jen na nás, jak se chováme a jak jednáme. Mnohdy si lámeme hlavu nad událostmi a věcmi, které nejsme schopni ovlivnit, a zbytečně se rozčilujme. Možná by bylo dobré zamyslet se a poctivě si odpovědět na to, co nás skutečně trápí, s čím nejsme spokojeni, a zda-li to můžeme změnit, a uděláme to.

10-dsc 0155

 

V roce 1479 byl Vimperk povýšen na město, což znamenalo jeho růst a prosperitu. Jak plynul čas, jméno našeho města zaznívalo na všech kontinentech světa díky lidem, kteří zde žili, podnikali a pracovali v knihtisku a sklářství. I novodobá historie šířila dobré jméno našeho města po Evropě a jiných světadílech. Máme být na co pyšní, ale také nás to zavazuje k tomu, abychom dál rozvíjeli město a osady, pečovali a starali se o místo, kde žijeme, a jeho dobrou náladu.

 

Každý rok v tuto dobu si přejeme se svými blízkými a přáteli hodně zdraví, štěstí, lásky. Jsou to životní hodnoty, které se nedají koupit, ale lze je naším konáním ovlivnit. 364 dní bude plynout a odměřovat čas, který je na tomto pozemském světě měřen den po dni všem stejně. Nelze je vrátit a záleží ve velké míře na nás, jak ho prožijeme. Někdy nám připadá, že se vleče, jindy si zase řekneme, jak letí. Ne nadarmo se říká, že vše má svůj čas. Mnohdy nevíme, jak dál, co dělat. Čas nám přináší radu a řešení. Ať čas tohoto roku je pro nás naplněn radostí a spokojeností, pocitem, že jsme ho nepromarnili.

 

Vážení spoluobčané, přeji Vám hodně zdraví, lásky, štěstí, spokojenosti a sil pohnout věcmi a událostmi, které si přejete, či Vás trápí. Vynasnažme se o více tolerance, trpělivosti, pokory, vnímání a naslouchání mezi sebou, protože pak mohou být dny tohoto roku poklidné, příjemné a naplněné radostí a pokojem.

 

S úctou

 

Jaroslava Martanová 

 

{jcomments off}