Jiří Horák: Jak si vlastně vedli?

Jak si vlastně vedli?

 

Ohlédnutí, VN 11/2018 s. 1, Rada města

radnice

„Prvním naším krokem je bezodkladný plán na dokončení bazénu. Od roku 2012 jsme na bývalém vedení žádali rozvrh na dokončení, finanční plán, ale nic se nedělo. Všichni se shodneme, že ještě nějakou takovou pořádnou zimu a bazén se nám rozpadne“, psal v úvodníku na s. 1 v čísle VN 6/2017 starosta z radnice Pavel Dvořák. Úvodník Rady města ve VN 11/2018, Ohlédnutí, se o bazénu zmiňuje jen stručně v souvislosti, že naň je připraven úvěrový rámec(?) ve výši 120 mil. Kč. Rada v úvodníku vyjadřuje naději, „… že nové vedení radnice naváže na tyto úspěšné roky(VN 11/2018, s. 1, Ohlédnutí, zvýraznil autor). Které roky to jsou? Přece podle Rady poslední čtyři (sic!). Vypočítává dále akce, „… které se podařilo dotáhnout až do zdárného konce, zcela jistě nesmíme opomenout zateplení ZŠ Smetanova, kruhovou křižovatku u Lídlu, opravu školy TGM v parku, rekonstrukci Mírové ulice… (Tamtéž.) Nu, zdá se mi, že si Rada přivlastnila leccos, co vybudovali již její předchůdci, a realizovala, co již bylo připraveno.

 

„Ohlédnutí“ se vůbec nezmiňuje o opravě ulice 1. máje. Prostě tohle téma odstupující Rada na rozdíl od akcí, jež realizovalo předcházející tolik kritizované vedení města, opomenula. Zcela. Ani zmínku Májovce nevěnovala. A přitom to bylo po loňském střídání na radnici spolu s bazénem největší téma. Ve VN 6/2017, s. 1, Starosta z radnice, Pavel Dvořák uvádí, že „… odhad oprav místních komunikací je 120 mil. Kč. V tomto je klíčová ‚májovka‘ (i s tím malým „m“, pozn. autora). Že je to ‚tankodrom‘(,) se ví minimálně 4–6 let. A město teprve nyní čeká na studii ,prý pro příštích 50 let‘, kterou zadala minulá radnice až po dvou a půl létech ve vedení města!! Dokumentace má být hotova do 30. listopadu. A každý ví, že v mrazech se stavět nedá. Znamená to zahájení stavby až někdy příští rok.“ Radní Zdeněk Kutil tamtéž na s. 1 a 3 píše: „Je mrzuté, že byť máme již několik let stavební povolení na opravu, začalo se teprve na konci minulého roku pracovat na ‚dodatečné studii‘ této ulice. … … Naše koalice při schvalování rozpočtu striktně trvala na zakonzervování peněz ve výši 20 mil. Kč z rozpočtu pro opravu této ulice. Základní částku na opravu tedy máme. Chceme to vše urychlit, což znamená dokončit co nejrychleji uvedenou studii, provést dokončení stavebního povolení, vybrat zhotovitele a zahájit samotnou rekonstrukci této páteřní komunikace. Jsem přesvědčen, že přesto všechno opravu zahájíme nejpozději na jaře roku 2018, (zvýraznil autor).“ Letos se, jak jistě všichni víme, nezačalo a nachystané peníze, jimiž se Rada chlubí ve VN 11/2018, Ohlédnutí, musí být vyčerpány do konce roku 2019 (týká se to i bazénu), (tamtéž s 1). To se bude muset nastupující vedení města pořádně tumlovat.

 

Nikdo ovšem neví, proč se na jaře nezačalo stavět, když bazén je podle bývalého starosty v nebezpečí, že se rozpadne, a na „tankodromu Májovka“ si ničíme auta, musíme klít a nadávat (VN 6/2017, s. 1, Starosta z radnice). Nikdo neví nic, byť se loni nastoupivší Rada holedbala, jak bude občany dokonale informovat: „Vy (čtenáři VN, pozn. autor), budete o jednotlivostech, projektech a řešení otevřeně informováni“ (VN 6/2018, Starosta z radnice, s. 1). Nu, nebyli jsme!

 

„Májovka“ a bazén se sice nestaví, ale provedla se akce „Hřbitovní ulice“. Zahozen byl návrh projektu důkladné rekonstrukce silnice s vybudováním chodníku podél vozovky a na starý asfalt s výtluky byl aplikován nový. Peníze na tuto akci byly podle radního Kutila získány z rozpočtu: „Zde jsme našli finance v rozpočtu, budou použity peníze za prodeje nemovitostí v letošním roce (VN 7–8/2017, s. 2, Rekonstrukce ulice Nad Stadionem, Zdeněk Kutil).“ Nabízí se otázka, proč byl do stoupy vyhozen projekt stavby a silnice urychleně budována.

 

A ještě jedno se odstupující Radě „povedlo“. Ve VN 7–8, s. 1, Malé ohlédnutí za uplynulými měsíci, Rada města uvedla: „V souvislosti s dokončením prací před vlakovým nádražím, stejně tak jako i na okružní křižovatce byla provádějící stavební firma požádána o vyklizení a upravení plochy pod sídlištěm Míru (zvýraznil autor). I to se podařilo úspěšně zvládnout. Nemohu se ale zbavit dojmu, že se tu jako o úspěšné akci města píše o pozemcích pod gymnaziální tělocvičnou, jež vlastní jeden z radních!? Ale třeba jde o úplné jiné pozemky a já jsem vedle.

 

     Jak si tedy Rada vedla? Nepřesvědčila mě, že dělá pro Vimperk a jeho občany víc a s větším rozmyslem než ta, jež byla loni odvolána. Dvě hlavní akce, jimiž se vedení města zaklínalo, rekonstrukce ulice 1. máje a zastřešování bazénu, nezačalo, dokončilo jen to, co rozjelo kritizované střídané vedení. Pardon, dalo v části Hřbitovní ulice položit nový asfalt na starý, rozbitý. To je fakt. Snad se aspoň dozvíme, že byla šetřena obecní kasa a město nebylo při půldruharočním vládnutí týmu „středoškolského profesora“ (sic!) zadluženo.

 

Jiří Horák, Mírová, Vimperk

 

{jcomments off}