Venku je to na houby

KNIHA MĚSÍCE

940x788px (2)

Nahlédněte do tajemné říše hub!

Věděli jste, že v České republice lze spatřit asi tak 5000 druhů hub? Velkou část z nich se podařilo našim odborníkům popsat i vyfotit, díky tomu mohlo vzniknout monumentální dílo v podobě Ottovy encyklopedie hub. Pokud jste vy nebo někdo z vašich příbuzných fanouškem houbaření, lepší publikaci na toto téma u nás nenajdete.

Zmínky o houbách můžeme zaznamenat už ve staročeských písemnostech, například největší jedlou houbu ve střední Evropě, kotrč, popisuje už ve 14. století encyklopedista Bartoloměj z Chlumce. Houby zpestřovaly jídelníček chudým i bohatým a dodnes se upravují na mnoho různých způsobů. Jedlé druhy však tvoří pouze malé procento z celého houbového společenství.

 

Koníček, který vás chytne

V přítmí lesa se vám mohou ukázat skutečné poklady fantastických tvarů a ještě fantastičtějších jmen (za všechny mluví například pavučinkopórka, hrbolatka či kožovka). A právě v Ottově encyklopedii hub se vám otevírají dveře do tohoto rozmanitého světa. Vaším průvodcem se stane uznávaný mykolog Ladislav Hagara, s jehož podrobným popisem každého druhu nemůžete šlápnout vedle. Jde o knihu pro fajnšmekry, ale i pro klasické „sběrače“, kteří vyrážejí za letních a podzimních rán do lesního chládku za bedlami, hříbky či kozáky. Mimochodem, jsme jednou z mála evropských zemí, kde houby podávané na talíři většinou pocházejí z čisté přírody a nejsou uměle vypěstované.

 

Houbařův rok

Ti nejlepší houbaři dokáží odhadnout, u kterého stromu a v jakém prostředí danou houbu hledat. Je tu ovšem riziko záměny dvou na první pohled podobných hub, která nám může způsobit zdravotní potíže. S jistotou je odlišíte za pomoci Kapesního atlasu hub od známého badatele Miroslava Smotlachy. Nyní si ho můžete zakoupit i se speciálním houbařským nožíkem, na kterém je štěteček pro důkladné očištění hub, takže dohromady tvoří originální dárek. A kdy je vlastně houbová sezóna? Téměř po celý rok, některé druhy rostou i v zimě a na jaře. Zajděte si za nimi na procházku lesem, která vás příjemně uklidní a třeba se vám podaří nalézt nějaký opravdu vzácný kousek.

 

Video KM srpen: www.facebook.com/knihamesice/videos/2032731240372340/ 

Více informací o titulech najdete na http://www.kniha-mesice.cz/

 

  _____________________________________________________________________________________

 

 

Projekt Kniha měsíce prezentuje zajímavé knižní tituly z našeho trhu a my vás s nimi prostřednictvím našich stránek rádi seznámíme. Možná právě tak najdete zajímavý dárek, vhodnou knihu  na výlety, do lesa, pro volné chvíle…

-red-

{jcomments off}