Jiří Horák: Glosa

Glosa

 

     Vůbec mi nejde o to, že při rekonstrukci Mírovky máme, my její obyvatelé, hluku za celý týden dost a dost. Od samého rána do odpoledne. Přeměna ulice je nutná. Chápeme to. Čemu však ale nerozumíme, je, že tráva v zahradě ZŠ Smetanova se musí sekat v sobotu ráno. Jistě, je nezbytné ji kosit, ale proč augerechnet v sobotu od tři čtvrtě na osm do tří čtvrti na devět, když pracovní týden trvá od pondělí do pátku a denně se pracuje 8 hodin?

 

     Pochopitelně se dozvím, že žádný paragraf nebyl porušen, protože obecně závazná vyhláška č. 1/2010 v odst. 2 článku 2 říká: „Za ,dobu nočního kliduʻ se považuje doba od 22:00 do 06:00 hodin dne následujícího“ a odst. 2 článku 6 téže vyhlášky precizuje: „Činnosti spojené s užíváním zařízení a přístrojů způsobujících hluk (sekaček na trávu, cirkulárek, motorových pil, křovinořezů, pracovních strojů atd.), je možné (zvýraznil J H.) vykonávat v těch částech území města Vimperk, které se nacházejí do 50 m od některé budovy určené k trvalému bydlení, v pracovních dnech a o sobotách v době od 06:00 hodin do 22:00 hodin a dále o nedělích, svátcích a státem uznaných dnech pracovního klidu v době od 10:00 hodin do 12:00 hodin.“ Nemyslím si, že místa ve školní zahradě, která se sekala, jsou od našeho domu, který je určen k bydlení, vzdálena víc než 50 m, spíš méně. V takovém případě by to v souladu s vyhláškou nebylo. A přece v sobotní ráno 30. června byl asi tak dvanácti obyvatelům našeho domu vnucen časný budíček. Já vím: „… nejsou lidi, byli jsme rádi, že se sekáči sehnali aspoň na sobotu, a oni, ti sekáči, také chtějí mít sobotu atp.“ Ovšem platné vyhlášky by se snad dodržovat měly. Vydávány jsou přece v zájmu lidí, ne samy pro sebe. Nevím, jestli blaho lidí bylo vůbec na pořadu. Ale je posečeno, to je hlavní! (A pak – chrnět v sobotu ještě čtvrt hodiny před osmou? Hanba!)

 

Měli jsme vlastně štěstí, že se s prací nezačalo už v šest. Tu možnost vyhláška dává. V každém případě: Díky za každé nové ráno!

 

Jiří Horák,

Mírová 406 

 

{jcomments off}